StoryEditor

Boj o Grécko? Klaus je so Sulíkom

28.06.2011, 00:00
Pomoc Grécku nie je pôžičkou, ale darčekom. Gréci totiž nikdy nebudú schopní splatiť desiatky miliárd eur, ktoré do ich prázdnej pokladnice nalievajú ostatné štáty Európskej únie.

S takýmto jednoznačným postojom prišiel včera do Bratislavy český prezident Václav Klaus. „Je potrebné, aby sme veci konečne začali nazývať ich pravým menom. Sú dva varianty pomoci – pôžička a darček. A pôžička nie je tou pomocou, ktorú Grécko potrebuje,“ povedal novinárom Klaus po stretnutí so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom.

Klaus podporil Sulíka
Klaus u nás potvrdil svoju povesť známeho euroskeptika, ktorú si vybudoval tvrdohlavým odmietaním Lisabonskej zmluvy či eura. Štáty, ktoré vlani požičali Grékom na ich záchranu 110 miliárd eur, môžu podľa neho na svoje peniaze zabudnúť.

„Ako ekonóm a pedagóg musím povedať, že táto pôžička je tak evidentne nesplatiteľná, že ak by u mňa študent tvrdil opak, nemohol by som mu dať zápočet,“ dodal šéf Pražského hradu.

Plnú podporu našiel včera u Klausa šéf nášho parlamentu Richard Sulík, ktorého Sloboda a Solidarita ako jediná koaličná strana jednoznačne odmieta účasť Slovenska na pomoci Grékom. „Rozprávali sme sa o tom a jasne sme sa zhodli, že celé je to len humbug a zbytočne vyhodené peniaze von oknom,“ uviedol pre HN Sulík.

Česi mimo šlamastiky
Opačný názor na pomoc Grékom má Gašparovič. Ten súhlasí s riešením problémov v eurozóne, s ktorým prišla vláda premiérky Ivety Radičovej – teda pomocou podmienenou plnením dohodnutých podmienok. „My vychádzame z princípu solidarity,“ pripomenul na spoločnej tlačovej besede s Klausom Gašparovič.

Český prezident si nedával servítky pred ústa ani pri svojich vyjadreniach na adresu spoločnej európskej meny. Už v minulosti sa Klaus viackrát vyjadril, že česká koruna zachránila jeho krajinu pred vážnymi ekonomickými problémami. Teraz svoj postoj zopakoval. „Česko má obrovskú výhodu v tom, že nemá euro a môže sa rozhodovať oveľa slobodnejšie. Nenechali sme sa zatiahnuť do tejto šlamastiky,“ podčiarkol prezident Klaus.

Ten sa u nás vôbec prvýkrát takto otvorene vyjadril k otázke, či by Európa mala zachrániť Grécko pred krachom aj za cenu miliardových injekcií, ktoré už nikdy nemusí vidieť späť. Prezident pritom nie je sám z predstaviteľov našich západných susedov, kto sa k českej pomoci stavia skepticky. Minulý týždeň premiér Petr Nečas povedal, že od Česka by Atény nemali čakať ani korunu. „V prípade Grécka by sa na záchranu mal použiť fond eurozóny, teda bez českej účasti,“ povedal Nečas novinárom v Prahe po stretnutí s britským kolegom Davidom Cameronom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:31