StoryEditor

Merkelová: Chceme jasné ciele pre integráciu migrantov

03.11.2010, 17:22
Autor:
TASRTASR

Nemecká spolková vláda chce stanoviť jasné ciele a termíny pre integráciu migrantov do spoločnosti. Navyše chce svoje opatrenia pravidelne kontrolovať.

Po dnešnom štvrtom národnom summite o problematike začlenenia prisťahovalcov do nemeckej spoločnosti v Berlíne to vyhlásila kancelárka Angela Merkelová. Tá sa problematike venovala spoločne s viac ako stovkou osobností verejného a spoločenského života, členmi spolkovej vlády, krajinskými premiérmi, zástupcami migrantských organizácií, ako aj predstaviteľmi hospodárskej sféry.

Podľa jej slov by v nasledujúcich piatich-siedmich rokoch mali všetci prisťahovalci, ktorí majú záujem integrovať sa, dostať istú ponuku. Ide pri tom o celkove 1,8 milióna ľudí.

Spolková vláda však očakáva aj viac úsilia na krajinskej úrovni.

Ako pre agentúru DPA uviedla splnomocnenkyňa pre integráciu Maria Böhmerová, spolkové krajiny prisľúbili, že znížia počet detí pochádzajúcich z prisťahovaleckých rodín, ktoré prerušia školskú dochádzku na úroveň porovnateľnú s nemeckými deťmi. V súčasnosti je tento podiel takmer dvojnásobný, u nemecký detí sedem, u detí prisťahovalcov 13 percent.

Merkelová hovorila však po summite aj o novej kvalite spolupráce s prítomnými predstaviteľmi organizácií združujúcich a zastupujúcich migrantov, ktorí konštatovali, že vládu treba v jej úsilí podporiť aj v súvislosti s požiadavkami na prisťahovalcov.

Napriek faktu, že sa na summite spomínali veľmi úspešné príklady integrácie, netreba zabúdať na to, že sa nie všetko vydarilo, napríklad na problematiku kriminality, vyplynulo z kancelárkiných slov.
Zdroj: DPA

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:09