StoryEditor

Stovky Čechov uviazli v Afrike

17.08.2009, 00:00

Čierna sezóna klientov českých cestovných kancelárií pokračuje. Cez víkend zostali na obľúbenom tuniskom dovolenkovom ostrove Džerba uväznené tri stovky českých dovolenkárov, ktorí na sever Afriky vyrazili s cestovkou Sunny Days. "Ďalších 319 turistov čakalo od soboty na odlet do Tuniska na letiskách v Ostrave a Brne," potvrdil hovorca Asociácie českých cestovných kancelárií a agentúr Tomio Okamura.

Klientov odškodnia
Cestovka však odmieta, že by sa dostala do finančných problémov -- jej majitelia tvrdia, že ide o organizačný problém. "Máme problém z kapacitných dôvodov. Je víkend, nie je žiadna letecká spoločnosť, ktorá má voľno," povedal pre rozhlasovú stanicu Impuls spolumajiteľ Sunny Days Ridá bin Ahmad. Ten ubezpečil, že všetci klienti odletia na dovolenku v noci nadnes. Prisľúbil, že za zdržanie ich spoločnosť odškodní.

Domov sa vrátia aj turisti, ktorí sú na Džerbe a podľa pôvodného plánu mali do Česka odletieť už v sobotu popoludní. "Cestovná kancelária nás odviezla do hotela, ktorý je špinavý, izby sú neupratané a nemajú klimatizáciu," cituje server tn.cz českého turistu Dalibora Vránu. "V izbách pre dvoch ľudí tu často musia bývať aj štvorčlenné rodiny," dodala ďalšia turistka.

Problémy pokračujú
Spoločnosť Sunny Days pôvodne z chyby obvinila České aerolínie. Tie však uviedli, že žiadne lietadlo nemalo z Moravy do Tuniska letieť. "Žiadny charterový let z Brna do Tunisu ani späť nebol objednaný žiadnou cestovnou kanceláriou ani iným zákazníkom," povedala pre Českú televíziu hovorkyňa ČSA Hana Hejsková. Do oblasti podľa nej leteli iba tri lietadlá z Prahy. "Všetky vhodné lietadlá spoločnosti sú v tejto dobe plne vyťažené, vyhovieť tejto požiadavke v takom krátkom čase nebude možné," dodala Hejsková.

V sobotu zostalo uväznených na Kréte 179 klientov ďalšej českej cestovky Travel Service pre poruchu lietadla, ktoré ich z Chanie malo odviezť do Brna. Po dovolenkárov sa vydalo náhradné lietadlo.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 00:14