StoryEditor

Obama chce legalizovať milióny imigrantov

16.12.2009, 23:00

Prezident USA Barack Obama plní ďalší zo svojich kľúčových sľubov, ktoré dal Američanom počas vlaňajšieho víťazného pochodu do Bieleho domu. Ak sa jeho demokratickému táboru podarí presadiť v Kongrese nový imigračný zákon, 12 miliónov nelegálnych prisťahovalcov bude mať možnosť získať legálny pobyt v Spojených štátoch. "Čas čakania vypršal. Tento zákon predkladáme Kongresu ešte pred tým, než odíde na sviatky, takže nebude mať žiadne výhovorky na nečinnosť po Novom roku," vyhlásil autor zákona, demokratický poslanec Luis Gutierrez. Práve ten má hispánsky pôvod a pochádza zo štátu Illinois, za ktorý bol Obama sedem rokov senátorom ešte pred príchodom do Bieleho domu.

Len netrestaní imigranti
Zákon predpokladá, že nelegálni imigranti budú môcť legálne zostať v Spojených štátoch, ak splnia určité podmienky. Nesmú mať zápis v registri trestov, musia mať prácu, učiť sa po anglicky a zaplatiť 500-dolárovú pokutu za nelegálny pobyt. Miliónom nelegálnych prisťahovalcov sa tak výrazne zjednodušia podmienky pre udelenie legálneho pobytu. Podľa doterajších reformných plánov, ktoré vypracovala ešte predchádzajúca administratíva republikánskeho prezidenta Georgea W. Busha, totiž museli prisťahovalci ešte pred podaním žiadosti o legálny pobyt opustiť územie USA. Mnohí sa však obávali, že po odchode by ich už naspäť nepustili.

Státisíce z Európy
Gutierrez svojím návrhom vypočul hlasy mnohých prisťahovalcov. Aj práve vďaka ich hlasom porazil Obama v novembri minulého roka v prezidentských voľbách svojho republikánskeho rivala Johna McCaina.

Odhaduje sa, že za posledných desať rokov prišlo do Spojených štátov nelegálne až 12 miliónov cudzincov. Väčšina z nich, necelých šesť z desiatich, pochádza z Mexika, ďalšia štvrtina z ostatných krajín Latinskej Ameriky. Z Európy prišlo za Atlantický oceán v poslednej dekáde nelegálne asi trištvrte milióna ľudí. "Presné aktuálne informácie o tom, koľko tam žije nelegálne Slovákov, nie sú k dispozícii," potvrdila pre HN Jana Illéšová z americkej ambasády na Slovensku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:26