StoryEditor

Líbyjskí povstalci vytiahli svoje eso

24.03.2011, 23:00
Proti Kaddáfímu vystupoval viac ako 40 rokov, pred trestom smrti utiekol do USA.

A odrazu má mať na starosti všetky financie, ktoré sú v tejto na ropu bohatej krajine k dispozícii. Osud rodeného Líbyjčana Alího Tarhúního sa radikálne zmenil. Po viac ako 35 rokoch sa pred mesiacom vrátil do svojej rodnej krajiny, aby radil povstalcom, ktorí sa rozhodli ukončiť Kaddáfího diktatúru. Práve profesora matematiky a ekonomómie na Washingtonskej univerzite si povstalci vybrali za ministra financií v dočasnej vláde, ktorú zatiaľ uznali len Francúzi.

Rozumie Západu
Kvality exilového profesora si pritom rebeli nevedia vynachváliť. "Rozumie západnej mentalite,“ povedala pre médiá hovorkyňa opozičnej vlády Iman Bugaighis. Túto výhodu priznáva aj analytik Jiří Skoupý. "Ak dosadíte na post ministra financií niekoho, kto má kvalitné vzdelanie, je to pre tú krajinu výhodné,“ potvrdil pre HN Skoupý.

Paradoxne, o financie tejto bohatej krajiny sa bude starať človek, ktorý má so Spojenými štátmi dobré vzťahy a v krajine žil takmer 40 rokov. Podľa Skoupého by však Tarhúní na novom poste mohol pomôcť najmä Európe.

Preč s Kaddáfím
Tarhúní je jednou z kľúčových postáv opozície vo svojej rodnej krajine a revolúciu podporuje od začiatku. "Kaddáfího a jeho ozbrojených síl sa nebojíme. Je len otázkou času, kedy odíde,“ vyhlásil sebavedomo uznávaný ekonóm pre časopis Voice of America.

Zdá sa, že v nejednotnej opozícii je tento exilový ekonóm naozaj stmeľujúcim článkom. Ako jediný z radu povstalcov uznáva, že rebeli urobili niekoľko zásadných chýb. "Povstalci boli slabí v organizovaní svojich skupín. Teraz sa musia spoliehať na nálety spojencov a mladíkov so zbraňami, pretože armáda rebelov má len približne tisíc vycvičených vojakov,“ priznal Tarhúní. Práve s jeho triezvym pohľadom na situáciu v krajine, znalosťami financií a rozpočtov by mohli byť povstalci spolu so spojencami úspešní. Ak by však Kaddáfího porazili, všetko by záviselo od reakcie ľudí lojálnych diktátorovi. "Je dôležité, aby sa nezopakoval Irak. Aj tam mali viesť vládu ľudia z exilu, a v krajine to nemalo dobrý ohlas,“ dodal Skoupý.

01 - Modified: 2004-03-19 06:37:10 - Feat.: 0 - Title: Ľudovít Kaník: Dôchodková reforma je súčasťou celej sociálnej reformy 02 - Modified: 2004-03-19 06:42:46 - Feat.: 0 - Title: Slavomír Hatina: Výnosy sa nespotrebujú, ale rozumne investujú 03 - Modified: 2004-03-19 07:20:12 - Feat.: 0 - Title: Alonso chce zvíťaziť pre obete z Madridu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. máj 2024 03:53