StoryEditor

Rastislav Káčer pre HN: Diplomati si veria

30.11.2010, 17:15
Rozhovor s Rastislavom Káčerom, bývalým veľvyslancom v USA

Akým spôsobom mohli uniknúť informácie z amerických ambasád. Je systém kryptovaných informácií nedokonalý?
Viem, že v Bratislave, ak sa pripravuje stretnutie s nejakým diplomatom, tak sa môžeme nalogovať na server a nájsť tak všetky správy, ktoré boli odoslané z Bratislavy. Potrebujem na to, ale „need to know“. To znamená, že každý človek má definovaný prístup v systéme zahraničnej služby do určitej úrovne. Vie len to, čo systém na základe pracovného zaradenia poskytne. Nie je možné, aby sme sa dostali do údajov celého systému. Na ambasáde sa tak určia prístupy pre každého diplomata. Každý diplomat číta len to, čo súvisí s jeho portfóliom. Tento systém je v tomto ohľade veľmi prísny. Neviem však presne, ako funguje ten americký. Viem, že určite majú vnútorne kryptovanú intranetovú sieť. Ale z malého úradu ako je Slovensko by sa radový človek určite do celého systému utajovaných skutočností nedostal.

Cítia sa americkí partneri zneužití uverejnením citlivých dokumentov?
Toto nielenže znedôveryhodňuje USA len politicky. To čo bolo zverejnené, nie sú pritom žiadne prevratné veci. Máme však dohodu v rámci NATO aj iných organizácií, ale aj v rámci bilaterálnych dohôd o ochrane vymených informácií. A ak Spojené štáty ako jeden z nositeľov utajovaných informácií umožní masívny únik informácií, akú máte garanciu toho, že cez vás nezverejnia oveľa závažnejšie informácie nielen diplomatickú korešpondenciu. Myslím informácie, ktoré by mohli ohroziť napríklad bezpečnosť krajiny alebo technologické informácie pri používaní prístupových kódov a podobne. Myslím si teda, že tieto inormácie sa museli získať technicky, keď sa niekto hackersky nabúral do centrálnych databáz. Mohol to byť aj zdroj vo vnútri, kde si tento človek informácie nakopíroval a poskytol druhej strane. Ak je niekto v centrálnej databáze, tak si takýto človek môže dokumenty stiahnuť a predať.

Očakávajú diplomati zmeny aj v diplomatickej komunikácii? Mali by byť správy viac kódované a lepšie zabezpečiť elektornickú poštu?
Tu unikol celý balík informácií. Z Bratislavy uniklo podľa Wikileaks niekoľko správ, tajných, dôverných a otvorených. Na základe vlastných skúseností viem, že tieto čísla sa rádovo takmer presne zhodujú. Nič sa tým nevyrieši, ak pošlete viac šifrovaných správ alebo sprísnite klasifikáciu utajenia, keď vám uniknú ako balík. Tým sa nič nevyrieši.

Vyjadrujú sa diplomati medzi sebou v skutočnosti naozaj tak otvorene a bez okolkov? Ruský preident Dmitrij Medvedev bol napríklad označený ako Putinov „Robin“ alebo Vladimír Putin ako alfa samec.
Samozrejme je to možné. Diplomati sa rozprávajú s veľkou dávkou otvorenosti a preto takéto zverejňovanie poškodzuje štýl práce diplomata. Osobné empatické hodnotenie je veľmi dôležité, zahŕňa aj charakterové vlastnosti diplomatov, či prezidentov. 

Podľa najnovších zverejnených informácií si niektorí čínski predstavitelia myslia, že Severná Kórea nie je užitočný partner a v prípade ohrozenia by Severokórejčanom nepomohli.
Môže to poškodiť akékoľvek rokovania. Myslím si, že veľa infomácií je vytiahnutých z kontextu a chýba k tomu množstvo zlomkov k celkovej skladačke. Aj keď tieto informácie môžu byť pravdivé a môžu byť korektné, to neznamená, že máme správny celý kontext. Diplomati píšu telegramy spôsobom, aby slúžili istému zámeru autora. Diplomat v správe, ktorú posiela, vyberá často tie časti, ktorými sleduje istý cieľ alebo istý zámer tomu, kto to bude čítať. Rokovania sa často vedú s istou taktikou, ale v tomto prípade narábate s informáciu ako s nástrojom. Skúsené diplomacie využívajú aj riadený únik informácií. Je to taktika, keď čiastková infomácia zámerne unikla.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 10:38