StoryEditor

Merkelová: Multikulturalizmus v Nemecku stroskotal

17.10.2010, 17:05
Autor:
TASRTASR
V čoraz búrlivejšej diskusii okolo integrácie prisťahovalcov v Nemecku spolková kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že snahy vybudovať multikultúrnu spoločnosť stroskotali.

Merkelová čelí tlaku v rámci svojej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) na zaujatie tvrdšieho postoja proti imigrantom, ktorí nie sú ochotní prispôsobiť sa nemeckej spoločnosti. Kancelárka na zjazde mládežníckej organizácie nemeckých kresťanských demokratov v sobotu povedala, že existujú úspešné i neúspešné príklady integrácie, no doterajší prístup nefunguje.

"Táto snaha o multikultúrnosť zlyhala, úplne zlyhala," povedala Merkelová s tým, že je potrebné migrantov nielen podporovať, ale aj od nich žiadať splnenie určitých požiadaviek, na čo sa v minulosti príliš málo prihliadalo. Zopakovala tiež svoj postoj v tom, že prisťahovalci sa musia okrem dodržiavania zákonov naučiť nemecky, aby mohli chodiť do školy a mali príležitosti na pracovnom trhu.

Nemecká kancelárka sa snaží vyhovieť obom stranám v debate o imigrantoch, keď sa k integrácii vyjadruje prísne, no tiež hovorí Nemcom, že musia akceptovať islam a moslimov ako súčasť krajiny, konštatovala tlačová agentúra Reuters. V najnovšom vystúpení povedala, že vzdelávanie nezamestnaných Nemcov by malo byť prioritou, no Nemecko sa bez kvalifikovaných zahraničných pracovníkov nezaobíde.

Nemecká ministerka práce Ursula von der Leyen a ministerka školstva Annette Schavanová v rozhovoroch pre víkendové vydania nemeckých novín výslovne podporili zmiernenie prekážok pre kvalifikovaných pracovníkov zo zahraničia s cieľom znížiť nedostatok odborníkov. Predseda Zväzu nemeckých priemyselných a obchodných komôr (DIHK) Hans Heinrich Driftmann varoval, že nemeckému hospodárstvu v súčasnosti chýba asi 400.000 inžinierov a odborne vyškolených pracovníkov. Krajina tým podľa neho prichádza ročne o 25 miliárd eur, teda približne jedno percento hospodárskeho rastu.
Zdroj: DPA, Reuters, AP

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:50