StoryEditor

Archeológovia objavili najstarší chrám na svete

23.02.2010, 15:49
Autor:
TASRTASR

Archeológovia odkryli na juhovýchode Turecka doposiaľ najstarší známy chrámový komplex na svete, postavený pred približne 11.500 rokmi. Podľa niektorých odborníkov ide o objav, ktorý zásadným spôsobom mení doterajšie názory na vývoj ľudstva, informoval časopis Newsweek.

Pozostatky pravekého chrámu odkryli na pahorku Göbekli Tepe pri tureckom meste Şanliurfa, neďaleko hraníc so Sýriou. Rozsiahly kamenný komplex údajne vznikol o 7000 skôr než veľké pyramídy v Egypte a je o vyše 6000 rokov starší ako slávny Stonehenge v južnom Anglicku.

Lokalitu už asi desať rokov skúma nemecko-turecký tím pod vedením nemeckého archeológa Klausa Schmidta. Na pahorku sa našli kruhové stavby z kameňov, najväčší z nich má priemer až 30 metrov.

V každom z kruhov sa nachádza veľký stĺp v tvare písmena T, vzdialene pripomínajúce megality z Veľkonočného ostrova. Niektoré z nich sú vysoké viac ako päť metrov. Celkovo sa archeológom podarilo objaviť už asi 50 mohutných kamenných stĺpov. Súčasťou kruhov sú dlážky typu terrazzo a dvojité kamenné lavice.

Schmidtov tím objavil na lokalite už štyri takéto chrámy a radarové výskumy naznačujú, že zem v okolí ukrýva ďalších 15-20 takýchto monumentálnych ruín.

Podľa názoru odborníkov postavili chrámy na Göbekli Tepe po skončení poslednej ľadovej doby miestni lovci a zberači, ktorí sa tu schádzali pri významnejších náboženských obradoch.

Podľa Klausa Schmidta sa tento "Rím doby ľadovej" stal významným impulzom pre ďalší vývoj ľudskej civilizácie. Potulní lovci sa začali zoskupovať okolo chrámu, čo ich napokon donútilo usadiť sa a hľadať stabilné zdroje potravy. Stavitelia z Göbekli Tepe tak mohli podnietiť rozvoj poľnohospodárstva, zdomácnenia zvierat a vznik stálych sídel a mestských aglomerácií, domnieva sa nemecký archeológ.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:15