StoryEditor

Turistický raj bývalej NDR odrezal ľad od sveta

02.02.2010, 23:00

Niekdajší východonemecký turistický raj v Baltskom mori je odrezaný od sveta. Ostrov Hiddensee, ktorý bol pred pádom Berlínskeho múra obľúbeným dovolenkovým letoviskom pre turistov z celého socialistického bloku, uväznil ľad. V dôsledku zamrznutého mora sa v týchto dňoch nikto nedostane na ostrov ani z neho.

Zhruba 1 300 obyvateľov ostrova je uväznených od piatka. Jediný miestny trajekt je pokazený a momentálne ho opravujú na neďalekom ostrove Rujana. Mrazivé počasie medzitým vytvorilo neprekonateľnú 30-centimetrovú vrstvu ľadu. Rujana je naproti tomu pre ľudí prístupná. "Sme zvyknutí žiť zo zásob," povedal pre agentúru DPA 76-ročný dôchodca Egon Schlieker. Napriek tomu sa čuduje, že už niekoľko dní neprešiel okolo žiadny ľadoborec. "Možno je to príliš drahé," uvažuje Schlieker. Najbezpečnejšia cesta cez ľad z Hiddensee na Rujanu podľa neho meria päť kilometrov. Ani tento variant by sa však podľa neho nemusel vyplatiť a radšej od neho odrádza. Problémy doletieť na Hiddensee však bude mať aj vrtuľník s objednanými zásobami.

V miestnom obchode sa medzitým minuli zemiaky, vajcia a všetko ovocie i zelenina. Konzerv je však ešte dostatok. "Hladovať nikto nebude," ubezpečuje vedúci predajne Horst Sachse.

Napätá atmosféra však panuje medzi miestnymi poskytovateľmi ubytovania. V Berlíne sa začínajú zimné prázdniny a na Hiddensee už bolo rezervovaných minimálne desať apartmánov a niekoľko hotelových izieb. Tie teraz zostanú prázdne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 17:06