StoryEditor

Orbán nasadí tvrdú liečbu

01.03.2011, 23:00
Menšie dôchodky, drahšie lieky či nižšia nemocenská a dávky v nezamestnanosti. Aj takýmto utiahnutím maďarských opaskov sa vláda Viktora Orbána rozhodla bojovať proti hrozivému nárastu štátneho dlhu a rozpočtového deficitu.

Rozsiahlymi reformami, ktoré včera predstavil vicepremiér Tibor Navracsics, chce vláda splniť ambiciózny plán - za nasledujúce tri roky ušetriť takmer deväť miliárd eur.                                    

Na zaplátanie deravej štátnej pokladnice a dôchodkovú reformu má pritom poslúžiť v najbližších dvoch rokoch aj 1,5 miliardy eur, ktoré vláda získala zo "sprivatizovaného“ druhého dôchodkového piliera. "Samozrejme, že to zhorší dlhodobú udržateľnosť penzijného systému. Celý balíček bude mať dosť drastický sociálny dopad,“ uviedol pre HN Péter Krekó, riaditeľ výskumu budapeštianskeho inštitútu Political Capital.

Príprava na najhoršie
Maďarov čaká zavedenie mýtneho systému, zmeny v priznávaní invalidných dôchodkov aj predčasného odchodu do dôchodku. Rázne opatrenia sa okamžite stretli aj s kritikou opozície. Vláda ich však obhajuje. "Hlavným cieľom je zníženie štátneho zadlženia," vysvetlil Navracsics. Štátny dlh totiž v súčasnosti predstavuje astronomických viac ako 80 percent HDP. Od reforiem si Orbán sľubuje je prudké stlačenie pod 50 percent.

Nevyhnutnosť zníženia štátneho dlhu pritom pripúšťajú aj experti. "Je to mimoriadne dôležitý a oprávnený cieľ vlády. Je dobré pripraviť sa aj na najhorší scenár. V Európe vidíme, že krajiny s najvyšším dlhom sú najviac ohrozené kolapsom," pripomenul Krekó.                                                                                      

Sklamaní investori
Analytik zároveň hovorí, že Orbánove balíčky sú v mnohom podobné opatreniam bývalej vlády Mikuláša Dzurindu, ako je rovná daň či zníženie sociálnych benefitov. "Je jasné, že obrana národného hospodárstva je silnejším motívom. Môžeme to nazvať protekcionistickou neoliberálnou ekonomickou politikou.“

Sklamaním pre investorov však bolo odloženie zníženia dane z príjmu pre podnikateľov z 19 na 10 percent, ako aj rozšírenie bankovej dane. Forint i maďarská burza na tieto správy reagovali miernym prepadom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 15:39