StoryEditor

Nástupca Putina? Tipnite si

22.08.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

O možnom budúcom prezidentovi v Rusku nepolemizujú už len prieskumy verejnej mienky, ale aj stávkové kancelárie. V prieskumoch je horúcim kandidátom prvý podpredseda ruskej vlády a bývalý minister obrany Sergej Ivanov. To isté si myslia aj stávkové kancelárie, známe svojou opatrnosťou pri unáhlených záveroch. Podľa ich bookmakerov vystrieda súčasného prezidenta Vladimíra Putina práve Ivanov.
Internetová stávková kancelária Unibet, registrovaná na Malte, urobila Ivanova jasným favoritom, keď na jeho víťazstvo vypísala kurz 2,2 : 1. Jeho najväčším rivalom je ďalší prvý vicepremiér vlády Dmitrij Medvedev s kurzom 3,75 : 1. Za tretieho favorita označili súčasného premiéra Michaila Fradkova, u ktorého v prípade víťazstva v prezidentských voľbách tipujúci získa desaťnásobok vloženej čiastky.
Ruskí bookmakeri sú však už opatrnejší. Stávky na prezidentské voľby vypísal len jeden z nich. Neponúka však stávky na víťazstvo jednotlivých kandidátov, ale iba stávky na týždenné zmeny preferencií v aktuálnych predvolebných prieskumoch.
Podľa niektorých teoretikov sú kurzy v stávkových kanceláriách niekedy pri predpovedaní výsledkov lepšie ako výsledky prieskumu verejnej mienky. Dôvod je podľa nich ten, že vo chvíli, keď niekto staví vlastné peniaze na výsledok, má sklon si svoju voľbu viac rozmyslieť, ako keď odpovedá v prieskume verejnej mienky.
Aj v najnovších prieskumoch centra pre verejnú mienku Levada sa ukazuje, že Ivanov je jasným favoritom -- podporu mu vyjadrilo 31 percent opýtaných. Medvedev získal o štyri percentá menej.
Mnohí analytici však znižujú silné postavenie oboch možných kandidátov v predvolebných prieskumoch. Predpovedajú, že ak populárny Putin ukáže na tretieho kandidáta, táto osoba sa veľmi rýchlo vyšplhá do čela rebríčka v prieskumoch.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 05:44