StoryEditor

Rozhovor: Veľa pomáhame aj moslimom

26.12.2007, 23:00

Pochádzate z kresťanskej krajiny Burkina Faso, aké to bolo prísť sem, do moslimského Maroka?
Je pravda, že som nepoznal moslimskú krajinu. Je to iné ako u nás, lebo u nás sú hlavne plné kostoly. Tu sú kostoly prázdne okrem nedele, keď sem príde niekoľko ľudí. Pôsobil som už predtým v Rabate a naučil som sa, že ja musím prísť k ľuďom. Ja musím urobiť ten prvý krok, aby som si získal ich dôveru a aby chodenie do kostola nebola povinnosť, ale láska. Na druhej strane ma ľudia v Maroku prijali. Aj keď som tu len krátko, zatiaľ som nemal pocit, že som tu cudzinec.

Aké je spolunažívanie kresťanov s moslimami?
Normálne. Všeobecne sú to dobré vzťahy. Neprehovárame ich, aby konvertovali. Nie sme tu na to, ale našimi činmi prezentujeme ľuďom naše náboženstvo. Keď majú problémy, tak sme pre nich otvorení. Máme tu charitu i školu pre deti. Pomáhame predovšetkým marockým ženám. Všetky marocké nápady, ktorými chcú zlepšiť situáciu v Maroku, podporujeme a pomáhame im v realizácii.

Chodia za vami žiadať pomoc?
Áno, veľa. Dokonca aj dnes ráno (na Štedrý deň, pozn. red.).

Neodsudzuje ich rodina za to, že vyhľadali pomoc u kresťanov? Nerobia im problémy?
Nie, zatiaľ sa nám to nestalo.

Konvertovali už nejakí moslimovia na kresťanstvo?
Áno, mali sme tu jedného, ktorý sa dokonca stal kňazom. Prijal meno Ján, no musel odísť do Francúzska, lebo rodina to neprijala.

Ako vyzerajú Vianoce v Maroku?
V Maroku sú pekné. Príde k nám Ježiško a dokonca aj Maročan. Šéf chorálu v našom kostole je totiž Maročan.

Keď je spolunažívanie také pekné, prečo musia váš kostol strážiť policajti?
Sú tu pre istotu, aby ľudia kostol nezničili. Na druhej strane policajti vidia, čo tu robíme. Chránia nás, ale aj sledujú a učia sa od nás.

Ktoré vianočné zvyky vám chýbajú z vašej krajiny?
Na Vianoce veľa tancujeme a spievame. Aj počas omše, aj po nej. Potom sa veľa navštevujeme. Keď rodina pripraví večeru, tak vyjde von a so všetkými sa o ňu podelí, a to aj s moslimami. Tu nemôžem vyjsť na ulicu a povedať -- poďte sa k nám pozrieť, príďte k nám, lebo je to zakázané. No aj tak sme radi, že tu môžeme fungovať.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 00:03