StoryEditor

Oranžoví spojenci si Ukrajinu rozdelia

17.10.2007, 00:00
Koaličná zmluva na povolebnej Ukrajine je už podpísaná, vládne posty pripravené na rozdelenie. Tie si rozdelia len dve strany-Blok Júlie Tymošenkovej a Naša Ukrajina, ktorú podporuje prezident Viktor Juščenko.

Do premiérskeho kresla dnes s najväčšou pravdepodobnosťou zasadne Júlia Tymošenková. Či im táto spolupráca vydrží celé volebné obdobie, je však veľmi neisté.
Zopakuje sa história?
Prioritou nového kabinetu má byť pozdvihnutie životnej úrovne Ukrajincov a boj proti korupcii. Paradoxne, práve korupčné aférky vyčítal prezident Viktor Juščenko premiérke Tymošenkovej minulý rok. Tie boli jednou z príčin jej odvolania.
Prvý pokus o povolebnú spoluprácu totiž už dnešní spojenci absolvovali pred dvoma rokmi. Dlho im to nevydržalo a po siedmich mesiacoch Juščenko odvolal Tymošenkovú z postu premiérky.
Či sa táto história zopakuje, analytici nevylučujú. "Môže sa to veľmi ľahko zopakovať. A aj v prípade, že by im spojenectvo vydržalo, bude to veľmi krehká koalícia," povedal pre HN český analytik Jan Šír.
Podľa ukrajinského analytika Jurija Jakymenka možno už len to, že sa vôbec dohodli, považovať za úspech. "Vytvorenie koalície je výsledkom kompromisov. Ich pozícia v parlamente nie je silná, preto museli v zmluve nájsť rovnaké pozície najmä v otázkach z minulosti," povedal pre HN Jakymenko.
Program oboch strán je dosť blízky, obe sú prozápadne orientované, orientujú sa na zvýšenie dávok na deti, prilákanie investorov do krajiny. "Majú však rozdielne názory na niektoré ekonomické otázky alebo na reformu ústavy," dodal Jakymenko.
Šír však zdôrazňuje, že rozpory medzi spojencami môžu vznikať v "mocenských" ambíciách. Pred voľbami totiž strany uzavreli dohodu o spolupráci, podľa ktorej si vládne posty rozdelia rovnomerne. "Tymošenková nemá prečo byť s týmto spokojná, pretože získala oveľa väčšiu podporu ako Naša Ukrajina. Tá zase nemá prečo pristúpiť na to, že by Tymošenková získala viac vládnych postov, ako sa dohodli predtým," vysvetlil Šír.
Mimo hry
Mimo hry o vládne posty teda zostal skutočný víťaz volieb Viktor Janukovyč. Ten v parlamente získal 175 kresiel. Tymošenková prisľúbila, že bude rešpektovať prezidentove výzvy a zaistí opozícii niekoľko významných postov. Ide o kreslo vicepremiéra a miesta niekoľkých námestníkov na ministerstvách.
Šír však tvrdí, že Janukovyč až tak veľa nestratil. "Voľby vyhral on, ale koalíciu zostavujú oranžoví. Môže pokojne kritizovať bez toho, aby mal nejakú politickú zodpovednosť." O dva roky čakajú Ukrajinu prezidentské voľby a podľa Šíra Janukovyč kalkuluje v tomto duchu. "Ak sa Tymošenková na čele vlády opäť znemožní, môže to Janukovyčovi veľmi nahrať na funkciu prezidenta," skonštatoval Šír.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 17:19