StoryEditor

Česká vláda prežila útok ľavice

23.10.2008, 00:00

Pravicová vláda českého premiéra Mirka Topolánka si po včerajšku môže vydýchnuť. Opozícii pod vedením sociálnych demokratov sa nepodarilo vysloviť kabinetu nedôveru, a to ani napriek tomu, že vládna občianska demokracia utrpela v sobotňajších krajských voľbách ťažkú porážku. Opozícii pritom na vyslovenie nedôvery chýbalo iba päť hlasov -- za pád Topolánka zdvihlo ruku 96 členov zákonodarného zboru.
Do včerajšieho hlasovania, už štvrtého od nástupu Topolánkovej vlády k moci, pritom sociálna demokracia vrhla všetky sily. "Nechceme krv, ale nepripustíme, aby Mirek Topolánek ďalej experimentoval s občanmi. Stratili ste akúkoľvek súdnosť, páni," vyhlásil v rozprave pred hlasovaním šéf sociálnej demokracie a český expremiér Jiří Paroubek.

Hlasovanie sa zopakuje
Oba tábory, koalícia aj opozícia, do poslednej chvíle čakali, ako sa zachovajú ich rebelujúci poslanci. Neposlušní občianski demokrati, Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel, nakoniec za pád vlády nehlasovali. Nepodporili však ani Topolánkov kabinet -- zdržali sa hlasovania. Opozíciu však potopili dvaja odpadlíci zo sociálnej demokracie -- Miloš Melčák a Petr Wolf. Poslankyne za vládnu Stranu zelených, Olga Zubová a Věra Jakubková, nakoniec na schôdzu parlamentu ani neprišli.
Obaja lídri boli po hlasovaní spokojní. "Boli sme blízko úspechu," povedal Paroubek. Jeho úhlavný konkurent Topolánek kontroval, že vládu bude meniť až po voľbách.
Sociálna demokracia uvažuje, že hlasovanie o vláde si zopakuje aj piatykrát, možno hneď v najbližšom čase. Najprv však vyzve premiéra, aby požiadal parlament o vyslovenie dôvery. "Uvidíme, aká bude situácia. Ak tu bude ďalší veľký dôvod, a o tom nepochybujem, keďže táto vláda robí chyby ako na bežiacom páse, tento pokus zopakujeme," ubezpečil Paroubek.

Spokojný Topolánek
K svojmu šéfovi sa pripojil aj podpredseda sociálnych demokratov Bohuslav Sobotka. "Česká republika potrebuje vládu, ktorá má skutočný mandát. Dnes ju nemá. Jedinou cestou, ako donútiť Mirka Topolánka, aby predstúpil pred túto snemovňu, je, aby ľudia prišli k voľbám a volili proti ODS," uviedol Sobotka.
Naopak, premiér Mirek Topolánek si situáciu po neúspešnom odvolávaní pochvaľoval. "Táto vláda prežila štvrté hlasovanie o nedôvere a bude pokračovať. Som rád, že dostávame čas na prácu a dokončenie našich cieľov, ktoré sme si dali v programovom vyhlásení," povedal šéf občianskych demokratov. Zároveň vyzval sociálnu demokraciu na spoluprácu počas trvania českého predsedníctva v Európskej únii.
Topolánek však pripustil, že šéfovia trojkoalície sa budú musieť vážne pozhovárať. "Musíme si pohovoriť, čo chceme v najbližšom čase stihnúť, kde sme urobili chybu, kde sme nesprávne komunikovali smerom k verejnosti. Ja hovorím za všetkých troch, že sme na túto diskusiu pripravení a že tú reflexiu aj hlasovanie berieme vážne. Chceme predstaviť také dokončenie projektu, ktoré bude nielen v kontexte programového vyhlásenia, ale bude aj uskutočniteľné a prijateľné pre verejnosť," sľúbil premiér.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 13:56