StoryEditor

Česi odškodnia našich Rómov

02.07.2008, 00:00

Rómovia, ktorí boli počas druhej svetovej vojny na Slovensku prenasledovaní, dostanú od Česka odškodné. Podľa včerajšieho rozhodnutia Najvyššieho správneho súdu v Brne nemusia Rómovia úradom dokazovať, že boli perzekvovaní, keďže ich prenasledovanie v tom čase je nespochybniteľné. "Rómovia na Slovensku boli obeťami rasového prenasledovania. Ide o skutočnosť všeobecne známu, ktorú netreba preukazovať," uviedli sudcovia v rozhodnutí.

Mesiace hladu a zimy
Súd sa zaoberal prípadom Róma, ktorý sa narodil v roku 1941 na západnom Slovensku a teraz je českým občanom. Podľa dvoch svedectiev sa ako malé dieťa s celou rodinou a ďalšími Rómami asi päť mesiacov -- od príchodu nemeckých vojsk do oslobodenia -- ukrýval v horách. Spali údajne v senníkoch, krmelcoch a zemľankách. "Zimou a hladom umierali bez možnosti lekárskej pomoci a cirkevného zaopatrenia," povedala jedna svedkyňa.
Česká správa sociálneho zabezpečenia odmietla vyplatiť pred troma rokmi Rómovi odškodné 60-tisíc korún. Róm podľa správy nedoložil dôveryhodne presnú dobu a miesto ukrývania.
Podľa súdu ale k nároku na odškodné stačí tvrdenie žiadateľa, že sa skutočne ukrýval na Slovensku, ako aj listinné dôkazy, napríklad dve dôveryhodné svedectvá.

Nedá sa to vyvrátiť
Súd tiež uznal, že 60 rokov po vojne je veľmi ťažké konkrétne rómske osudy na Slovensku dokazovať. "Je potrebné vychádzať z tvrdenia žiadateľov, pretože ak sú v súlade s historickými možnosťami a skutočnosťami, nemožno ich vyvrátiť," uviedli v rozhodnutí sudcovia.
Perzekúcie Rómov začali podľa historikov už po vyhlásení samostatnosti Slovenska. Situácia sa prudko zhoršila po príchode Nemcov v roku 1944. Konali sa hromadné popravy Rómov, vypaľovanie osád, vznikli internačné tábory v Ústí nad Oravou a Dubnicou nad Váhom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 04:49