StoryEditor

Hranice s Egyptom kontroluje už aj Hamás

28.01.2008, 14:48
Autor:
SITASITA

Hranice medzi palestínskym Pásmom Gazy a Egyptom, cez ktoré za posledných šesť dní prenikli na územie Egypta státisíce Palestínčanov, od pondelka kontrolujú spoločne s egyptskou políciou aj príslušníci bezpečnostných síl palestínskeho militantného hnutia Hamás. S odvolaním sa na miestne zdroje o tom informuje agentúra AP. Hamás pomohol Egypťanom postaviť na mieste, kde predtým Palestínčania zbúrali časť múru oddeľujúceho Pásmo Gazy od Egypta, nový plot zakončený ostnatým drôtom. Na inom mieste, kadiaľ do Egypta prúdili davy Palestínčanov už od stredy, zriadili egyptskí policajti a príslušníci Hamásu dokonca spoločné hraničné kontroly.
Vysokopostavení predstavitelia Hamásu sa podľa AP prišli v pondelok ráno "udobriť" s Egypťanmi po tom, čo sa začali šíriť informácie, že búranie múru nie je svojvoľnou akciou radových Palestínčanov, ale vopred pripraveným krokom Hamásu. Členovia tohto hnutia priniesli údajne egyptským policajtom strážiacim hranice rôzne darčeky vrátane výtlačkov Koránu.
Egypt už niekoľko dní avizuje, že hranice s Pásmom Gazy uzatvorí, doteraz sa mu to však nepodarilo a do krajiny stále prúdia ďalší Palestínčania. Tí v piatok prebúrali s buldozérom ďalší otvor v múre. Ten pôvodný, ktorí prebúrali v utorok večer, Egypťania od štvrtku blokujú. Prekročiť hranicu na tomto mieste odvtedy smú iba tí, ktorí sa vracajú späť do pásma.
Agentúra OSN na pomoc palestínskym utečencom na Blízkom východe (UNRWA) už vo štvrtok informovala, že hranicu medzi Egyptom a Pásmom Gazy prekročilo v stredu a vo štvrtok 700 tisíc Palestínčanov. Údaje o počte Palestínčanov, ktorým sa podarilo preniknúť do Egypta v nasledujúcich dňoch, zatiaľ oficiálne miesta nezverejnili.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:30