StoryEditor

Pičuškin dostal doživotie

29.10.2007, 11:27
Autor:
SITASITA

Ruského sériového vraha Alexandra Pičuškina odsúdil v pondelok moskovský súd na doživotie. Sudca Moskovského mestského súdu sa Pičuškina spýtal, či porozumel rozsudku, na čo vrah odpovedal: "Nie som hluchý." Pičuškin dostal najvyšší možný trest, keďže na trest smrti zaviedlo Rusko moratórium. Právnici obhajoby pre svojho klienta pôvodne žiadali 25 rokov odňatia slobody.
Moskovská porota minulú stredu po desiatich týždňoch vypočúvania svedkov odsúdila Alexandra Pičuškina za 48 vrážd, z ktorých väčšinu spáchal v priebehu piatich rokov v parku v južnej Moskve. Porota dospela k rozhodnutiu za menej ako tri hodiny. Pičuškin bol uznaný vinným aj v prípade troch pokusov o vraždu.
V prejave pred súdom po minulotýždňovom vynesení rozsudku Pičuškin priznal, že zo zabíjania sa stala závislosť: "500 dní som bol zavretý vo väzení a za celý ten čas ste rozhodovali o mojom osude. Kedysi som sám rozhodol o osude 60 ľudí... Vo všetkých tých prípadoch som zabíjal z rovnakého dôvodu: aby som sa cítil nažive."
Pičuškin v septembri pre ruskú televíziu uviedol, že ak by ho nechytili, nikdy by neprestal vraždiť. Polícia tak podľa jeho slov zachránila množstvo životov, keď ho dolapila. Pičuškin, ktorého úrady zadržali minulý rok, to povedal vo väzení, čakajúc na súd. Prípad Bitcevského maniaka dostal názov podľa parku na juhu Moskvy, v ktorom medzi stromami usmrcoval svoje obete. Sám Pičuškin tvrdil, že zabil 63 ľudí, čím by prekonal svoj idol, najslávnejšieho masového vraha sovietskej éry Andreja Čikatila, ktorého v roku 1992 odsúdili za 52 vrážd. Žalobcom sa však podarilo zhromaždiť dôkazy v 48 prípadoch vraždy v rokoch 2002 až 2006. Vyšetrovatelia sa pre médiá vyjadrili, že kriminálnik chcel zabiť jedného človeka na každé zo 64 políčok na šachovnici.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 10:49