StoryEditor

Ganley pre HN: Lisabonská zmluva je katastrofa

23.02.2009, 23:00
Írsky politik a najvýraznejší kritik Európskej únie Declan Ganley v rozhovore pre HN.

Patrí medzi najväčších euroskeptikov a podporu pre svoju stranu hľadá aj na Slovensku. Neobišiel pritom ani stretnutie s OKS a KDS, pre ktorých je Lisabonská zmluva takisto tŕňom v oku. Írsky politik, Declan Ganley.

Prečo ste prišli na Slovensko?
Cestujem naprieč Európou už nejaký čas. Na Slovensko som prišiel preto, že tu plánujem vytvoriť stranu Libertas. V každej európskej krajine chceme založiť takúto "národnú stranu“ - aj napriek tomu, že ich program bude spoločný, slovenský volič sa ľahšie identifikuje so slovenským kandidátom. Cieľom Libertas bude vyrovnať sa s demokratickým deficitom v Bruseli. Keď sa tieto strany dostanú do Európskeho parlamentu, vznikne frakcia, ktorá bude môcť ľahšie presadzovať naše záujmy. Na Slovensku chceme kandidovať už v júnových voľbách do Európskeho parlamentu.

Akú úlohu má mať slovenská Libertas na politickej scéne?
Nechceme byť tŕňom v oku iným politickým stranám s odlišnou agendou.

Rokujete s konkrétnymi ľuďmi, ktorí by Libertas na Slovensku mohli založiť?
Hovoril som s množstvom ľudí naprieč celým politickým spektrom, od liberálov až po konzervatívcov. Som si istý, že sa nám podarí nájsť kandidátov, ktorým budú ľudia dôverovať a túto dôveru ukážu vo voľbách. Najdôležitejšie je, aby ľudia pochopili, že je potrebné, aby k volebným urnám prišli. Chceme, aby Slováci pochopili, že toto môže byť posledná šanca, ako ovplyvniť smerovanie Európskej únie.

Sú medzi ľuďmi, s ktorými ste rokovali, aj aktívni politici?
Áno, ale ešte neviem, či s nami budú spolupracovať. Zatiaľ vám nepoviem žiadne konkrétne meno.

Jan Železný, ktorý založil stranu Libertas.cz, hovorí, že s vami nemá nič spoločné...
Libertas.cz nemáme registrovanú.

Čo vyčítate Lisabonskej zmluve?
Lisabonská zmluva je katastrofa, ktorú by Brusel nemal prijať. Prenáša viac ako 62 právomocí z členských štátov na úradníkov v Bruseli. Ak bude prijatá, dostaneme prezidenta, ktorého nebudeme môcť voliť. Som presvedčený, že váš premiér ju nečítal predtým, ako ju podpísal, alebo si neuvedomuje jej dôsledky. Ako inak by vás mohol upísať zmluve, ktorej súčasťou je článok 48 o tom, že akékoľvek zmeny v zmluve sa môžu uskutočniť bez referenda? Súčasný režim v Bruseli nie je nedemokratický, je antidemokratický. Ignoruje hlas miliónov ľudí z Francúzska, Holandska a Írska, a teraz nás nútia o Lisabonskej zmluve hlasovať opäť. Vám tú možnosť nedali ani raz. Aj korupcia v Bruseli je neuveriteľná. V čase hospodárskej krízy Európsky parlament odhlasoval 9,5-miliónovú dotáciu na stavbu solária a bazéna. Títo ľudia žijú na úplne inej planéte ako my.

Na základe prieskumov verejnej mienky to vyzerá, že Íri v jesennom referende Lisabonskú zmluvu prijmú...
Každý prieskum verejnej mienky pred minulým referendom hovoril to isté. Dôvodom je, že Irish Times, ktoré sú zdrojom väčšiny týchto informácií, nie sú hlavné noviny v Írsku. Sú to malé noviny, ktoré sú vo vzťahu k Lisabonskej zmluve priam fanatické, a to slovo používam uvážene. Chcú Lisabonskú zmluvu viac než írska vláda alebo ktokoľvek v Írsku. V prieskume, o ktorom hovoríte, bola položená otázka: "Ak dostanete uspokojivú garanciu vo veciach, ktoré vás znepokojujú v Lisabonskej zmluve, hlasovali by ste nabudúce áno?“ Ja sám by som odpovedal kladne na takúto otázku! Je tradičné, že ak Irish Times robia prieskum, kladú otázky tak, aby dostali odpoveď, ktorú dostať chcú. Expertná skupina potom prieskum analyzovala a zistila, že súčet všetkých odpovedí bol 107 percent. Ani vaša Pravda za čias komunizmu nerobila propagandu s takýmito chybami.

Kto je Declan Ganley

Je írsky politik a miliardár, zakladateľ strany Libertas.eu. Pred minuloročným referendom presvedčil Írov, aby hlasovali proti Lisabonskej zmluve a dúfa, že na jeseň ju znova odmietnu opäť. V súčasnosti zakladá paneurópsku stranu Libertas naprieč celou Európskou úniou, s ktorou očakáva úspech v júnových voľbách do Európskeho parlamentu.


menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 13:39