StoryEditor

Bushova posledná reč

28.01.2008, 23:00

Americký prezident George W. Bush mal dnes v noci miestneho času predniesť svoju poslednú správu o stave únie. Podľa predpovedí boli témy vopred jasné -- domáca ekonomika, dohody o voľnom obchode a vojna v Iraku. Pre Busha, ktorému sa končí funkčné obdobie, to malo byť posledné vystúpenie pri spoločnom zasadnutí oboch komôr Kongresu. "Podám správu o tom, že sme za posledných sedem rokov urobili veľký pokrok v mnohých dôležitých otázkach doma i v zahraničí," naznačil Bush cez víkend obsah správy.

Os zla
V doterajších správach sa Bush často venoval obhajobe vojny v Iraku a boji proti terorizmu. V správe v roku 2002 vzbudil pozornosť tým, že označil Severnú Kóreu spolu s Iránom a Irakom za "os zla", ktorá sa snaží získať zbrane hromadného ničenia. O rok neskôr vzbudil pozornosť tým, že v Bezpečnostnej rade chcel predložiť dôkazy proti Iraku, ktorý namiesto odzbrojovania podvádza. "Saddáma Husajna skrývajú a chránia teroristi vrátane Al-Kajdy," vyhlásil Bush.
V roku 2005 nazval Sýriu a Irán zdrojom terorizmu a jadrovej hrozby a zdôraznil, že vznik palestínskeho štátu je "na dosah". Minulý rok opäť nevynechal Irak, keď obhajoval nutnosť vyslať ďalších vojakov.

Tradícia
Bushovo posolstvo je pokračovaním viac ako 200 rokov starej tradície. Prvú správu o stave únie predniesol v roku 1790 prvý americký prezident George Washington. Termín stav únie po prvýkrát použil v roku 1935 prezident Franklin Roosevelt.
Správu upravuje druhý článok americkej ústavy, kde sa v treťom oddiele hovorí o tom, že "prezident podáva vždy po určitom čase Kongresu informáciu o stave únie a odporučí mu opatrenia, ktoré považuje za nutné a užitočné".
V rokoch 1801 až 1912 prezident podával správu Kongresu v písomnej podobe. K ústnej tradícii sa vrátil v roku 1913 prezident Woodrow Wilson.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:44