StoryEditor

Clintonovej ide teraz o krk

06.01.2008, 23:00
Autor:
mokmok

Minulotýždňové hlasovanie o kandidátoch na prezidenta v Iowe poriadne zamiešalo karty. Po neúspechu bývalej prvej dámy Hillary Clintonovej, ktorá v tomto kľúčovom štáte skončila na treťom mieste, sa o jej ďalších šanciach do Bieleho domu rozhodne už zajtra v primárkach v New Hampshire. Spolu s republikánom Mittom Romneym sa po prehre v Iowe stali najsledovanejšími postavami "minivolieb", ktoré teraz bojujú o život. Pre newyorskú senátorku Clintonovú je najsilnejším protihráčom jej stranícky rival Barack Obama, ktorý ju vo štvrtok predbehol až o 9 percent hlasov. Svoj náskok si Obama podľa prieskumov udrží aj v tomto štáte.
Američania chcú novú krv
Spolu s Iowou sú voľby v severovýchodnom štáte New Hampshire najdôležitejšie, čo sa týka voľby nominantov do prezidentských volieb 4. novembra. Ukazujú totiž verejnú mienku a ich víťazov čaká mimoriadna popularita na začiatku volebného procesu a vysoko cenená pozornosť médií, aj väčšia ochota sponzorov. Väčšinou z nich vychádza prezidentský kandidát, aj keď v minulosti sa dvakrát toto pravidlo nepotvrdilo.
Z pozície favorita vystupuje demokratický senátor za Illinois Barack Obama. Stavil najmä na mladých voličov, ktorých oslovil výzvou zmeny v americkej politike. Clintonová, ktorá stavila na skúsenosť, milý týždeň neuspela. Počas intenzívnej kampane v New Hampshire prešla do útoku a ostro kritizuje Obamu za jeho plány na zdravotnú reformu.
Otáznik nad Huckabeem
Baptistický kazateľ Mike Huckabee a republikánsky víťaz z Iowy nepatrí v New Hampshire medzi favoritov. Tu skôr milujú Johna McCaina, ktorý tu v roku 2000 porazil prezidenta Georgea Busha. Bývalý guvernér Massachusetts a úspešný finančník Mitt Romney v snahe osloviť nespokojných republikánov zaútočil na hlavného rivala McCaina, ktorému vyčíta spojenie s Washingtonom a slabú imigračnú politiku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:51