StoryEditor

Prvé dieťa zo skúmavky oslavuje tridsiatku

25.07.2008, 00:00
Písal sa rok 1978. V Oldhamskej všeobecnej nemocnici vo Veľkej Británii sa presne 13 minút predpoludním narodila Luise Brownová.

Príchod tohto dieťaťa na svet znamenal veľký prelom v medicíne - na rozdiel od ostatných detí bola Luise počatá v skúmavke. Vďaka nej sa miliónom rodičov, ktorí dovtedy nemohli mať deti, otvorila cesta k vytúženému potomstvu. Spolu s Luisou sa totiž zrodila metóda oplodňovania v skúmavke. Dnes sa po celom svete rodia každoročne viac ako tri milióny takýchto detí.
Oldhamská nemocnica sa tak navždy zapísala do histórie medicíny. "Dnes sa už v našej nemocnici in vitro oplodnenia nevykonávajú," povedala pre HN Nicola Barryová, hovorkyňa nemocnice. Posledný člen revolučného tímu spred 30 rokov odišiel do dôchodku pred tromi mesiacmi.

Pamätný deň
Luisini rodičia Lesley a John sa snažili neúspešne o dieťa viac ako deväť rokov. Nakoniec sa lekárom podarilo určiť príčinu ich neúspechu - Lesleyne nepriechodné vajcovody. Dvaja lekári, embryológ Robert Edwards a gynekológ Patrick Steptoe, sa rozhodli pre radikálne riešenie. Pomocou dnes už klasickej metódy oplodnenia in vitro odobrali Lesley vajíčko a v živnom roztoku ho zmiešali s Johnovými spermiami v skúmavke. Vzniknuté embryo potom vložili naspäť do maternice matky. O deväť mesiacov neskôr prišla Luise Brownová na svet cisárskym rezom a vážila 2,6 kilogramu.
Bez prielomu profesora Edwardsa by pravdepodobne trvalo ďalších desať až dvadsať rokov, kým by na tie isté veci prišiel iný vedec. "Nechcem sa chvastať, ale ostatní začínali len robiť podobné experimenty na zvieratách," povedal Edwards vo vyhlásení, ktoré HN poskytla Barryová. Aj napriek nespornému prínosu umelého oplodnenia sa profesor Edwards musel celý život brániť množstvu útokov na nemorálnosť takýchto postupov. "Boli to arcibiskupi, pápeži aj nositelia Nobelových cien," spomína Edwards.

Zázračné dieťa
Motívom jeho výskumu nebola sláva ani peniaze. "Patrick Steptoe a ja sme boli silne zasiahnutí zúfalstvom párov, ktoré chceli mať deti, ale nemohli," spomína Edwards. Aj dnes pozorne sleduje každý nový prielom v umelom oplodnení. Niektoré kliniky majú dnes vyššiu úspešnosť pri umelom oplodnení než pri prirodzenom počatí. "Som z toho dojatý, v našich začiatkoch bola úspešnosť sotva 10 percent," spomína Edwards.
Dnes má 30-ročná Luise Brownová svoje vlastné potomstvo. Je hrdou matkou osemnásťmesačného Camerona, ktorý prišiel na svet prirodzenou cestou, bez umelého oplodnenia. Nepotvrdili sa tak obavy niektorých odborníkov, že deti zo skúmavky budú pri snahe o vlastné potomstvo potrebovať asistenciu lekárov. "Najdôležitejšou vecou v živote je mať dieťa," tvrdí dnes už 82-ročný Edwards, ktorý má sám spolu 11 pravnúčat.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 03:24