StoryEditor

O Fica bol veľký záujem

21.01.2008, 23:00

Kým so slovenskými novinármi si premiér Robert Fico pravidelne vymieňa "štipľavé pozdravy", medzi zahraničnými vzbudila jeho návšteva v Štrasburgu veľký záujem. Na jeho brífing po stretnutí s predsedom Parlamentného zhromaždenia Rady Európy Reném van der Lindenom sa prišli pozrieť desiatky novinárov z viacerých krajín. Nechýbali televízne štáby z Estónska či Ruska. Bolo počuť aj maďarčinu či taliančinu. Zahraničných novinárov najviac zaujímal názor na nezávislosť Kosova. Premiér zopakoval, že Slovensko nepodporí jednostranné vyhlásenie nezávislosti tejto juhosrbskej provincie.
Predseda vlády však nebol skúpy na slovo ani k slovenským médiám. Našiel si na ne čas hneď niekoľkokrát, a to aj napriek nabitému pracovnému programu a časovému stresu, ktorý vyplýval z toho, že sa musel vrátiť večer na rokovanie vlády a do parlamentu.
Nášho premiéra "vyspovedali" aj poslanci Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Fico si zaspomínal na časy, keď sám sedel dlhé roky v týchto laviciach ako poslanec. "Cítim sa medzi vami ako doma," povedal európskym politikom, z ktorých mnohí sú jeho bývalí kolegovia z poslaneckých lavíc. Zvedaví boli hlavne na to, ako žijú vedľa seba po rozdelení Česi a Slováci, ale zaujímali ich aj Benešove dekréty, americká protiraketová obrana v strednej Európe či kedy Slovensko prijme jednotnú európsku menu -- euro.
Najviac sa Fico "pustil" do plánov Washingtonu postaviť radarovú a raketovú základňu v Česku a v Poľsku. Americký projekt označil za zbytočný. "Nevidím žiadny dôvod na to, aby bol v Európe nejaký obranný štít," povedal premiér. Zdôraznil zároveň, že rozhodnutia o takýchto otázkach by mali byť predmetom rokovania organizácií ako je NATO a EÚ, a nielen dvojstranných rokovaní medzi USA a jednotlivými spojeneckými európskymi krajinami. "Odmietam ako východiskový bod, že tieto bilaterálne rokovania nie sú vôbec záležitosťou tretích krajín, a to najmä tých, ktoré susedia s Poľskom a Českom," dodal Fico.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:30