StoryEditor

Muž, ktorý velí slovenskému zápaseniu

24.11.2008, 23:00
V seriáli HN vám predstavujeme biznismenov, ktorí investujú do nášho športu. V trinástej časti prezident Slovenského zápasníckeho zväzu Peter Marček.

Už roky patrí medzi sponzorov zápasenia, od februára tohto roka je prezidentom zväzu. Peter Marček priviedol do našej reprezentácie Rusa Davida Musuľbesa, ktorý sa už ako Slovák stal majstrom Európy a na olympiáde v Pekingu získal bronzovú medailu. "Chcem pozdvihnúť úroveň zápasenia na Slovensku, a tak som stavil na kvalitu, ktorú Musuľbes jednoznačne predstavuje,“ tvrdí pre HN Peter Marček.

Kvôli komunistom nedoštudoval
Jeho otec bol veľvyslanecký radca v Moskve, kvôli tomu vyštudoval a zmaturoval Marček na strednej škole vo vtedy ešte sovietskej metropole. V roku 1972 začal navštevovať Vysokú školu diplomatickú s odborom medzinárodné vzťahy. Musel však skončiť. "Môj otec bol považovaný za ekonóma Alexandra Dubčeka. Bol prevelený, vylúčili ho zo strany, a preto som na Slovensko musel odísť aj ja,“ hovorí Marček. Doma sa oženil a popri štúdiách na právnickej fakulte začal pracovať vo vysokoškolskom klube. Neskôr sa venoval podnikaniu v oblasti cestovného ruchu. Po nežnej revolúcii v roku 1989 nastal zlom. "Vybudoval som a prevádzkoval niekoľko reštaurácií, ktoré som aj vlastnil. Neskôr sme so spoločníkmi sprivatizovali jednu strojársku spoločnosť, kde som po čase svoj podiel predal,“ tvrdí Marček. Svoje peniaze investoval do developerského biznisu, ktorému sa najmä prostredníctvom spoločnosti PK Consult venuje dodnes. Okrem nej je na jeho meno v obchodnom registri evidovaných ďalších 26 firiem. Tak ako väčšinu ľudí v tomto biznise ho postihla súčasná finančná kríza. "Máme niekoľko projektov na výstavbu bytových domov. Lenže krízu je u nás nepríjemne cítiť. Všetko sa zastavilo a musíme rozmýšľať ako ďalej. Musíme vydržať a počkať,“ uviedol o ohrozených podnikateľských aktivitách Marček. Je aktívny aj v slovenskej politike. Je predsedom Krajskej rady HZD Bratislava a členom predsedníctva tejto politickej strany. Jej zakladajúcim členom bol a v súčasnosti je čestným predsedom súčasný prezident SR Ivan Gašparovič.

Stavil na osetskú školu
Po tom, ako bol vo februári 2008 zvolený za prvého muža slovenského zápasenia vedel, kadiaľ vedie v tomto športe cesta k zlepšeniu. "Občas mi je vytýkané, že som sa vydal tou cestou získavania osetských zápasníkov. Lenže ich škola je najlepšou na svete a našim nádejným športovcom to môže len pomôcť,“ tvrdí prezident Slovenského zápasníckeho zväzu. Stavil na olympijského víťaza zo Sydney 2000, Davida Musuľbesa. Lenže, štát sa o neho nezaujímal, takže všetky náklady na jeho prípravu hradil aj on. "Chcem zdôrazniť, že to nestojí iba na mne. Bez priateľov, podporovateľov a nadšencov by som to nezvládol,“ uviedol Marček. Ten aj prostredníctvom svojich developerských spoločností financuje ubytovanie, stravu či sociálne zabezpečenie ruských zápasníkov. Okrem Musuľbesa totiž budú v budúcom roku Slovensko reprezentovať ďalší dvaja zápasníci spod kaukazskej oblasti. Sú to juniorský majstri Európy a sveta. "Oni budú kostrou našej reprezentácie, budú súťažiť za Dunajplavbu a dennodenne trénovať v telocvični s našimi zápasníkmi. A kto z nich týchto Osetov porazí, hneď môže ísť na šampionát a garantujem vám, že získa medailu,“ hovorí Marček. Je presvedčený o tom, že príchod ďalších Rusov do dresu našej reprezentácie tomuto športu na Slovensku nemôže uškodiť.

Bol pasovaný za rytiera
Okrem podnikateľských aktivít a tých spojených so slovenským zápasením je Peter Marček aj rytierom. Konkrétne je členom Rádu sv. Lazara Jeruzalemského. "Jeho hlavnou náplňou je pomoc zdravotne postihnutým, chorým ľuďom a nemocniciam či domom sociálnych služieb,“ hovorí Marček. Za rytiera bol pasovaný pred tromi rokmi v Dóme sv. Martina v Bratislave. "Na slávnostnom ceremoniáli bol prítomný aj duchovný protektor rádu Gregor III. Laham, ktorý je pravou rukou pápeža,“ prezradil šéf nášho zápasenia. Tento rád vznikol v roku 1099 počas prvej križiackej výpravy. Jeho hlavnou úlohou v začiatkoch bolo budovanie lazaretov, v tom čase najmä pre obyvateľstvo postihnuté leprou. Aj v súčasnosti venuje pozornosť prevencii a liečeniu nákazlivých chorôb. Jeho ďalším poslaním je aj šírenie kresťanstva. "Ak chcete byť členom tohto rádu, musíte byť veriaci, mať všetky potrebné svätosti a byť bezúhonný. A je potrebné, aby vás odporučili ďalší dvaja členovia,“ vysvetľuje Marček. V súčasnosti má Rád svätého Lazara na Slovensku 35 členov a Peter Marček je vicekancaráom, čiže tretím mužom tohto rádu na Slovensku.

Time-out Petra Marčeka
- v detstve hrával ľadový hokej za juniorov Slovana Bratislava a 15 rokov sa aktívne venoval karate
- je rytierom Rádu svätého Lazara, ktorého úlohou je pomáhať chorým a chudobným
- je predsedom Krajskej rady HZD a členom predsedníctva tejto politickej strany
- jeho najväčšou záľubou je cestovanie a spoznávanie pamiatok a rôznych svetových kultúr a má rád historickú literatúru

Prečítajte si aj:
Od mafie sa náš šport dištancuje

Prezident zápasenia. Šéf federácie a predseda Dunajplavby Bratislava Peter Marček v rozhovore pre HN:

Prečo ste sa rozhodli kandidovať na prezidenta Slovenského zápasníckeho zväzu?
Ja som tomuto športu aj finančne pomáhal ešte predtým, ako som sa stal funkcionárom. Mal som veľmi dobrú znalosť ruského jazyka a kontakty na ľudí, ktorí pomáhajú slovenskému zápaseniu.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Zenitu Petrohrad s našimi ide o európske prežitie

Víťaza európskeho futsuperpohára a Pohára UEFA, ruský Zenit Petrohrad, čaká dnes súboj o zachovanie postupových nádejí v najprestížnejšej súťaži sveta, Lige majstrov. Mužstvo, v ktorom pôsobí dvojica Slovákov – Tomáš Hubočan a Kamil Čontofalský, privíta na domácom štadióne Juventus Turín. Prehra s talianskym veľkoklubom by takmer s istotou znamenala koniec Zenitu v Lige majstrov. „Stále myslíme na postup zo skupiny,“ tvrdí pre HN Tomáš Hubočan.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Navštívil šaolinský chrám, zažil aj vojnu v Osetsku

Šéf slovenského zápasenia je okrem podnikateľských a zápasníckych aktivít aj vášnivým cestovateľom. Občas mu zazlievajú, že túto svoju vášeň financuje zväzovými peniazmi. „Ak niekto hovorí cestám na turnaje či šampionáty, že sú to výlety, tak je na veľkom omyle,“ hovorí Peter Marček. Strávil dvadsať dní aj na najväčšom športovom podujatí roka, na olympijských hrách v čínskom Pekingu. „Išiel som tam ako súkromná osoba a zaplatil som si pobyt aj stravu. Vo výprave mohli ísť iba dvaja reprezentanti a ich tréneri,“ konštatuje Marček.

Celý článok >>
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. apríl 2024 09:53