StoryEditor

Aktivisti pôjdu za pokus o únos detí za mreže

28.01.2008, 23:00

Šesť členov francúzskej humanitárnej organizácie Zoeina archa pôjde vo Francúzsku na osem rokov do väzenia. Rozhodol o tom včera parížsky súd, ktorého úlohou bolo prispôsobiť francúzskemu právu trest ôsmich rokov nútených prác. Tie šestici humanitárnych pracovníkov "naparil" súd v Čade za údajný pokus o únos 103 čadských detí.
Vo Francúzsku trest nútených prác neexistuje. Preto im verejný žalobca navrhol osem rokov väzenia. Čadský rozsudok vyvolal vo Francúzsku veľké pochybnosti. Paríž má však s touto africkou krajinou dvojstrannú dohodu, ktorá ho zaväzuje rešpektovať rozsudky druhého štátu v prípade, že odsúdení požiadajú o to, aby si mohli odpykať trest vo svojej vlasti.
Únos či pomoc?
Šesť humanitárnych pracovníkov v decembri minulého roka odsúdili za pokus odviezť z Čadu do Francúzska 103 detí. Podľa nich išlo o siroty z vojnou postihnutej sudánskej oblasti Darfúr, ktorá susedí s Čadom. Súd v Ndjamene však dospel k záveru, že išlo o čadské deti, ktoré od ich rodičov vymámili podvodnými sľubmi. Tvrdil, že väčšina detí vo veku jedného až desať rokov neboli siroty a tiež neboli choré. Niektoré deti údajne tvrdili, že im humanitárni pracovníkci ponúkali sladkosti a sušenieky, aby ich presvedčili opustiť domovy.
Deti mali previezť do Francúzska a dať ich tam za úplatok na adopciu. Odsúdených vzápätí na základe zmienenej dohody prepravili do Francúzska.
Obhajcovia a príbuzní odsúdených tvrdia, že proces v Čade poznačili mnohé porušenia pravidiel. Upozorňujú taktiež, že boli odsúdení v diktátorskej krajine, ktorá nerešpektuje ľudské práva. Preto by podľa nich Francúzsko nemalo takýto rozsudok uznať. Odvolávajú sa aj na európsky dohovor o ľudských právach, ktorý krajina ako členský štát Rady Európy musí rešpektovať.
Ďalšie obvinenia
Francúzske úrady sa od operácie Zoeinej archy dištancovali. Troch z odsúdených navyše začiatkom januára vo Francúzsku obvinili, že napomáhali k nezákonnému pobytu neplnoletých cudzincov v krajine. K tomu sa pridali ešte obvinenia z nelegálneho sprostredkovania adopcie a z podvodu.
Francúzsko tak dalo najavo, že nemieni zaplatiť miliónové odškodné, ktoré podľa rozsudku čadského súdu musí byť vyplatené rodinám poškodených detí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:33