StoryEditor

Nová nádej pre Britániu

28.06.2007, 00:00
Na včerajší deň čakal Gordon Brown celých 13 rokov. Presnejšie na telefonát z Buckinghamského paláca so stručným odkazom: "Jej kráľovské veličenstvo vás očakáva." Od roku 1994 sníval rodák zo škótskeho Glasgowa o tom, že prevezme premiérske žezlo, na ktoré si vždy tak trochu nárokoval. Tento sen sa mu splnil včera krátko pred druhou hodinou popoludní, keď ho kráľovná Alžbeta II. poverila zostavením nového kabinetu. O necelú hodinu prvýkrát už ako ministerský predseda prekročil prah Downing Street 10.

Na včerajší deň čakal Gordon Brown celých 13 rokov. Presnejšie na telefonát z Buckinghamského paláca so stručným odkazom: "Jej kráľovské veličenstvo vás očakáva." Od roku 1994 sníval rodák zo škótskeho Glasgowa o tom, že prevezme premiérske žezlo, na ktoré si vždy tak trochu nárokoval. Tento sen sa mu splnil včera krátko pred druhou hodinou popoludní, keď ho kráľovná Alžbeta II. poverila zostavením nového kabinetu. O necelú hodinu prvýkrát už ako ministerský predseda prekročil prah Downing Street 10. Len krátko predtým sa z tejto lukratívnej londýnskej adresy vysťahoval jeho predchodca Tony Blair. "Najväčšou úlohou, s ktorou sa teraz Brown musí popasovať, je získať späť podporu voličov a poraziť vo voľbách konzervatívcov," povedal pre HN bývalý slovenský veľvyslanec v Británii Ján Vilikovský.
Desaťročie v tieni Blaira
Vyše desať rokov pomáhal Brown ako minister financií tvoriť úspešnú kapitolu britského hospodárstva. V tieni charizmatického Blaira zatiaľ trpezlivo čakal na svoju chvíľu. Na najvyššie poschodie politiky nevstupuje 56-ročný Brown vôbec so zlými kartami. Hoci ešte pred pár týždňami to s jeho labouristami nevyzeralo najlepšie, zdá sa, že Briti vkladajú do nového premiéra veľké nádeje. Nedávny prieskum verejnej mienky ukázal, že pre 40 percent "ostrovanov" by bol Brown lepším premiérom než jeho kozervatívny rival David Cameron.
Zdá sa, že výmena stráží prišla skutočne v pravý čas. Nový premiér musí parlamentné voľby, v ktorých zvedie s Cameronom rozhodujúci súboj, vypísať najneskôr do roku 2010. Má teda dosť času na to, aby napravil pošramotenú povesť labouristov. Tá utrpela predovšetkým Blairovým spojenectvom s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom v irackej vojne. Nie je žiadnym tajomstvom, že Brown nie je s Bushom taký kamarát ako jeho predchodca. Nový premiér síce prisľúbil, že jeho vláda naplní svoje záväzky v Iraku. Aj vzhľadom na tlak verejnej mienky je však pravdepodobné, že sa bude snažiť urýchliť odchod britských vojakov z horúcej irackej pôdy.
Veľké očakávania i otázniky
Obyvatelia Británie od nového premiéra očakávajú, že sa konečne začne koncentrovať na nájpalčivejšie otázky bežných ľudí. Medzi ne rozhodne patria problémy v zdravotníctve, školstve či bývaní. "Bude to nová vláda s novými prioritami. Chcem, aby každý mal čo najlepšiu príležitosť," povedal Brown po príchode na Downing Street 10. Zmenu prisľúbil najmä v posilňovaní štátnej zdravotnej starostlivosti a v budovaní nového bývania, ktoré je hlavne kvôli astronomickým cenám nových domov a bytov tvrdým orieškom pre mladé rodiny.
S veľkým otáznikom v očiach sa na budúceho britského premiéra pozerá Európa. "Blair bol viac proeurópsky než je Brown," myslia si zhodne slovenskí politológovia. Už ako minister financií držal Brown libru v bezpečnej vzdialenosti od eurozóny. Tento trend by podľa očakávaní nemal zmeniť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 15:05