StoryEditor

Bielorusi vyšli do ulíc Minska

15.10.2007, 00:00

Ľudia vyšli do ulíc, pretože chcú byť bližšie k Európskej únii. Tak by sa dal určiť zámer včerajšieho pochodu v Minsku, ktorý zorganizovala bieloruská opozícia.
"Osloboďte politických väzňov." "Bielorusko do Európy," zneli heslá na transparentoch prevažne mladých ľudí. Približne päťtisícový dav tak dával najavo svoje smerovanie, aj keď opozícia počítala s väčšou účasťou. "Nejde o to, koľko ich je. Je to signál, že opozícia existuje, že sa dokáže zjednotiť," povedal pre HN český analytik Luboš Veselý. Podľa neho je demonštrácia požiadavkou, aby Lukašenkov režim prijal požiadavky Európskej únie, ktorými by sa normalizovali vzťahy s úniou. "Od Lukašenka sa však nedá očakávať, že by tieto podmienky prijal. Znamenalo by to demontáž jeho režimu," dodal Veselý. Požiadavky Európskej únie na zlepšenie vzťahov s Bieloruskom totiž obsahujú body ako vstup opozície do médií, prepustenie politických väzňov alebo rešpektovanie mimovládnych organizácií. To by však znamenalo oslabenie Lukašenkovej pozície.
Demonštrujúcich v Minsku prišiel podporiť aj Alexander Milinkievič, niekdajší opozičný kandidát na bieloruského prezidenta a výrazná osobnosť opozičného hnutia. "Európa znamená slobodné voľby pre slobodných občanov," prihovoril sa k davu Milinkievič.
Včerajší európsky pochod centrom hlavného mesta však paradoxne úrady nezakázali, aj keď ho sprevádzali početné bezpečnostné hliadky. "Lukašenko pochod nezakázal, ani nepovolil tak, ako opozícia žiadala. Podľa mňa sa snaží o politiku, ktorú kedysi realizoval bývalý ukrajinský prezident Kučma. Byť niekde medzi Západom a Ruskom a vydierať Rusko Západom a Západ Ruskom," dodal Veselý.
Bieloruská vláda v poslednej dobe sama niekoľkokrát naznačovala snahu zlepšiť postoj k únii. Dôvodom môže byť ochladzovanie vzťahov s Moskvou. Lukašenko dokonca kritizoval samotného ruského prezidenta Vladimira Putina kvôli tomu, že sa chce po skončení prezidentského mandátu uchádzať o miesto premiéra.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 13:31