StoryEditor

Aká bude zima? Čoskoro môže nasnežiť

13.11.2008, 23:00
Počasie. Klimatológovia opäť predpovedajú teplú zimu, je možné, že v nížinách bude prevažne pršať. V dôsledku globálneho otepľovania sa môže túto zimu stať, že sneh uvidíme len na horách.

Zima v niektorých dovolenkových destináciách

Počasie v letoviskách – november až február (v °C):
Egypt 23 až 31 (vzduch), 22 až 27 (voda)
Tunisko 18 až 22 (vzduch), 17 až 25 (voda)
Kuba 27 až 29 (vzduch), 24 až 25 (voda)
Thajsko 30 až 31 (vzduch), 26 až 27 (voda)
Dominikánska republika 28 až 30 (vzduch), 26 až 28 (voda)
Seychely 24 až 26 (vzduch), 24 až 26 (voda)

Vrstva snehu v lyžiarskych strediskách – za minulú sezónu (v cm):
Bormio, Taliansko, Alpy: od 70 do 180
Semmering, Rakúsko, Alpy: od 50 do 130
Zermatt, Švajčiarsko, Alpy: od 120 do 200
Tignes, Francúzsko, Alpy: od 40 do 160
Jasná Chopok, Slovensko, Nízke Tatry: od 50 do 90
Donovaly, Slovensko, Nízke Tatry: od 40 do 80
Zdroj: internet

Na Slovensku by sme sa už čoskoro mohli rozlúčiť s teplými novembrovými dňami. Martin na bielom koni síce neprišiel a sneh nedoniesol, ale postupne by sa podľa odborníkov mohlo začať ochladzovať. "Budúci týždeň by mal byť ešte bežný pre toto obdobie, ale posledný novembrový týždeň sa podľa prvých prognóz ukazuje chladnejší, ako obvykle býva,“ predpovedá meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu Martin Benko. Ochladenie by malo so sebou priniesť na niektorých miestach aj snehovú nádielku.

Zasnežený víkend?
Potešia sa najmä vyznávači zimných športov, ale aj majitelia lyžiarskych stredísk. Z tých ešte ani jedno nemohlo otvoriť sezónu, keďže ani teplota vzduchu, ani snehové zrážky im doteraz nepriali. Snežiť by mohlo už budúci víkend. "Pravdepodobnosť zrážok tu je. Ak by boli v noci alebo nad ránom, môže snežiť,“ povedal pre HN Benko. Dopĺňa, že na horách bude, samozrejme, ešte chladnejšie, a preto tam bude snežiť možno už tento víkend.
Najvyššia denná teplota by nemusela presiahnuť nulu, čiže dá sa očakávať celodenný mráz. Ochladenie a vločky neobídu ani obľúbené miesto slovenských lyžiarov, Rakúsko. Tam by mal prísť sneh ešte skôr ako k nám. "Budúci utorok by mohlo byť v rakúskych Alpách aj okolo mínus šesť stupňov,“ spresňuje Benko.

Sneh už len na horách
Aká bude táto zima, sa presne predpovedať nedá. Klimatológ ústavu Pavel Faško však podľa minuloročných zím usudzuje, že aj tá tohtoročná bude skôr teplá. "Vôbec nie je vylúčené, že v niektorých častiach Slovenska môže napadnúť aj veľmi veľa snehu, napriek tomu, že celá zima môže byť relatívne teplá.“ Pripomína však, že počasie môže byť premenlivé. Podobný vývoj zimy prognózuje aj Matej Milko z portálu meteoinfo.sk. Aj podľa neho by sa nadchádzajúca zima mohla prejaviť na horách o niečo agresívnejšie ako tie posledné. "Zaľadnenie v arktických oblastiach je oproti minulému roku väčšie, takže tá pravdepodobnosť nižších teplôt u nás je vyššia.“

Výhodu budú mať podľa Faška najmä vyššie položené lyžiarske strediská.
Globálne otepľovanie mení počasie, a preto snehové zrážky máme podľa neho očakávať najmä v polohách nad tisíc až tisícpäťsto metrov nad morom. "V nížinách bude prevažne pršať. Mal by narastať kontrast medzi vyššie a nižšie položenými miestami. Taká bola aj minuloročná zima.“ Väčšina lyžiarskych stredísk je už na prvý sneh pripravená. "Keď prídu chladnejšie dni a sneh, ktorého však musí byť dostatok, tak sezónu hneď spustíme,“ povedala HN manažérka lyžiarskeho strediska v Nízkych Tatrách Petra Šuhajdová.
V zime za exotikou
Tí, ktorí plánujú stráviť dovolenku namiesto lyžovačky niekde v teple, mali by si dať pozor najmä na obdobia dažďov a tropické cyklóny. Klimatológ Faško radí zistiť si pred objednaním termínu, ako je to s počasím v tej-ktorej destinácií. Cyklóny v karibskej či tichooceánskej oblasti sa vyskytujú prevažne koncom leta a na jeseň. Dlhodobo najobľúbenejšou destináciou Slovákov v zime je Egypt, ktorý je cenovo najdostupnejší. "Keď nie sú výkyvy v počasí, aj v januári je Egypt zaujímavý. Je tam okolo 20 stupňov a predovšetkým sa tam dobre relaxuje,“ opisuje najčastejšie navštevovanú destináciu prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií Stanislav Macko. Za výlet do tepla si však treba priplatiť. Ceny takýchto pobytov sú oproti letnej sezóne aj o sto percent vyššie.
Prečítajte si aj:
Na európskych ľadovcoch je už lyžovačka v plnom prúde

V niektorých, najmä vyššie položených lyžiarskych strediskách Európy, sa už začala zimná sezóna, ďalšie otvárajú tento víkend. Priaznivá situácia je vo východných Pyrenejach vo Francúzsku. Stredisko Pyrénées Cerdagne-Puigmal chce cez víkend vďaka tomu otvoriť 22 až 35 zjazdoviek.

Celý článok >>
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 22:40