StoryEditor

Počas bombardovania v Iraku zahynulo 21 bojovníkov al-Kájdy

11.01.2008, 12:50
Autor:
SITASITA
Počas amerického bombardovania terčov al-Kájdy v juhobagdadskej štvrti Arab Džabúr zahynul miestny vodca džihádistickej siete a najmenej 20 ďalších militantov.

V telefonickom rozhovore pre agentúru AFP to uviedol Mustaf al-Džabúrí, vodca skupiny Uvedomenie bojujúcej proti teroristickej organizácii al-Kájda v zbombardovanej štvrti. Ako povedal, "dostali potvrdenú informáciu, že pri útoku zahynul Walíd Čudaír, známy aj ako al-Džaháš, líder al-Kájdy v južnej bagdadskej zóne." Podľa jeho slov bolo "zabitých dvadsať ďalších teroristov."
Americká armáda nemá informácie o civilných obetiach a zatiaľ nepotvrdila smrť militantov počas štvrtkového desaťminútového bombardovania, pri ktorom na 47 terčov zhodili 21,5 tony výbušnín. "Nemáme žiadne informácie o smrti civilistov," uviedol na tlačovej konferencii v Bagdade veliteľ amerických síl Terry Ferrel. Ako povedal, terčom útoku dvoch bombardérov B-1 a štyroch stíhačiek F-16 neboli ľudia, ale muničné sklady a bomby. "Myslíme si, že sa nám podarilo zničiť viacero veľkých podomácky vyrobených cestných bômb a dokázali sme identifikovať a zničiť niekoľko tajných zbrojných skladov," uviedol.
Ako povedal ďalší veliteľ Peter Donnelly, pôvodne určili 51 terčov v oblasti Arab Džabúr, no z dôvodu obáv, že by mohli zasiahnuť civilistov, zrušili útok na štyri z nich. "Zasiahli sme 47 plánovaných terčov. Ostatné neboli zasiahnuté z dôvodu obáv z dodatočných civilných obetí. Bezposádkové prieskumné lietadlo zaznamenalo v oblasti civilistov v aute, preto sme tieto terče nezasiahli." Podľa informácií al-Džabúrího počas bombardovania, ktoré bolo súčasťou najnovšej operácie amerických a irackých síl Fantóm Fénix spustenej v utorok nezahynul žiadny civilista.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:35