StoryEditor

Západné banky sa rúcajú, arabské dobýjajú svet

03.03.2009, 23:00

Kým západné banky v dôsledku krízy krachujú jedna za druhou, islamské prosperujú ako nikdy predtým. Iba od novembra minulého roku vzniklo od Singapuru po Londýn 11 nových islamských bankových domov a 23 nových pobočiek už existujúcich.

Finančná kríza islamský bankový sektor prakticky nezasiahla, najmä vďaka jeho odlišnej filozofii bankovníctva. Podľa arabských bankárov by sa západní kolegovia mohli nechať ich systémom inšpirovať. Možno je totiž predzvesťou toho, akým smerom sa budú uberať západné banky po skončení krízy. "Islamské finančníctvo môže byť skutočne jedným z najdôležitejších posunov v biznise globálnych finančných služieb tejto dekády," vyhlásil generálny riaditeľ newyorskej spoločnosti Calyx Financial Douglas Johnson.

V porovnaní s inými bankami sa tie islamské správajú mimoriadne obozretne. Trvajú napríklad na tom, aby ich likvidita bola podoprená skutočnými vkladmi klientov. Na rozdiel od západných investičných bánk tak dnes ich hodnotu tvoria skutočné peniaze, a nie rútiace sa virtuálne aktíva zo swapov a úverových derivátov, čo bývajú často iba synonymá veľkých dlhov. Banky zároveň pri požičiavaní peňazí na projekty dopredu rozdeľujú riziko medzi seba a klienta. Podľa dohodnutého pomeru si potom delia aj zisk. Je teda veľmi dôležitý vzťah dlhodobo vzájomne pestovanej dôvery.

Oproti tomu západným bankám pôžičky na úrok donedávna teoreticky zaručovali príjem bez ohľadu na to, ako sa projektu darilo. Preto požičiavali čoraz viac.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 17:31