StoryEditor

Írske "nie" nás vrátilo do minulosti

16.06.2008, 00:00

Íri v referende Lisabonskú zmluvu odmietli. Aká ju teraz čaká budúcnosť?
V tejto chvíli sú všetko iba špekulácie. Je to však naozaj veľký neúspech pre európsku integráciu a európskym lídrom teraz bude trvať nejaký čas nájsť cestu vpred. Je veľmi dôležité, aby proces ratifikácie v ostatných krajinách pokračoval. Na druhej strane vôľa Írov sa tiež musí rešpektovať rovnako, ako vôľa tých národov, ktoré už zmluvu prijali.

Krach dohody ešte viac nahral do karát euroskeptikom a aj iné krajiny zvažujú hlasovanie o zmluve v referende, a nie v parlamente...
Je potrebné, aby sa únia sústredila viac na riešenie problémov a na jej úlohu vo svete, a nie na interné byrokratické procedúry, ako to robí už roky. Teraz sa stalo, že írske odmietnutie zmluvy nás znovu vrátilo späť do obdobia, keď sa organizácia pozerá na samu seba, vedie dlhé diskusie, ktoré nakoniec vedú k skepticizmu. Je dôležité, aby sa venovali tejto kríze, ale tiež aby sa vyhli nekonečným diskusiám o inštitucionálnom usporiadaní, pretože to je presne to, čo ľudí unavuje.

Nemohlo by sa efektívnejšie fungovanie EÚ vyriešiť úpravou zmluvy z Nice, aby sa nemusela prijímať nová zmluva?
Mohlo by sa to stať, ako sa to už stalo aj v minulosti. Druhou možnosťou je počkať, kým Chorvátsko vstúpi do únie a urobiť prístupový dodatok, o ktorom by Íri nemuseli hlasovať. V najhoršom prípade hrozí, že by mohlo dôjsť k rozkolu v rámci EÚ, o ktorom sa už veľa hovorilo. To by malo veľmi zlý dosah na európsku jednotu, ktorú únia súrne potrebuje.

Čoskoro prevezme predsedníctvo EÚ Česko. Praha je tiež známa zdržanlivým postojom k zmluve. Môže kombinácia odmietnutia zmluvy Írmi a predsedníctva Prahy zmraziť ďalšie napredovanie?
V tomto veľa robí aj Francúzsko, ktoré bude predsedať od 1. júla. Po Čechoch idú Švédi, ktorí majú iní prístup k EÚ než Česi. Nemyslím si, že keď to Francúzi teraz nevyriešia, je koniec. Stále je nádej, aj keď Česi sa asi nebudú chcieť sústrediť na zmluvu. Znepokojivejšie je to, že vo svete sa dejú iné veci, na ktoré musí Európa odpovedať. Ak sa EÚ znovu ponorí do svojich debát o fungovaní, míňa sa so službou občanom.

Môže byť ešte navrhnutá tretia zmluva?
Myslím si, že v únii panujú okolo toho rozdielne názory. Jedna skupina krajín bude chcieť, aby Íri hlasovali ešte raz za tú istú zmluvu. Avšak aj írska vláda vie, že by znovu neprešla. Otázka teda je, aká je Lisabonská zmluva. Veľa vecí, ktoré sa do nej dostali, tam pravdepodobne nemusí byť. Niektoré zmeny v EÚ sa dajú robiť aj bez zmeny ústavy.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 11:32