StoryEditor

O voľbách sa diskutovalo všade

03.02.2008, 23:00

"Tak by sme tu mali domácu slivovicu alebo môžete mať marhuľovú rakiu. Tu mám sedemročnú fľašu vína," hovorí Momir Lazič, vysoký funkcionár Srbskej radikálnej strany a spisovateľ. Silnejší muž s dlhou briadkou žije v paneláku na sídlisku na okraji Belehradu. Je, samozrejme, presvedčený o tom, že voľby vyhrá jeho šéf, líder strany Tomislav Nikolič. Dobre sa s ním pozná a volá ho Toma. Pre demokratov nemá jediné dobré slovo. Dokonca ich obviňuje zo špinavej kampane a intríg.

V hre aj Djokovič
Podľa Laziča bol aj príjazd víťaza tenisového Australian Open Novaka Djokoviča spolitizovaný. "On fandí demokratom, ale urobil to zle," hodnotí spisovateľ, ktorý má doma vylepený plagát s Ratkom Mladičom a Radovanom Karadžičom. Srbskí radikáli podľa neho nie sú radikálni v klasickom slova zmysle. Oni jednoducho reagujú podľa hesla "ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva". Srbsko je podľa Laziča napadnuté, a preto sa musí ostro brániť. To je prípad Kosova, keď niekto cudzí chce Srbom vziať kus jeho územia, konkrétne 15 percent.
Momir Lazič je Srb, ktorý prišiel z Chorvátska. "Ja si myslím, že Chorváti sú vlastne Srbi, akurát o tom nevedia." Za všetko vraj môže Vatikán. V chorvátskom meste Karlovac Laziča právoplatne odsúdili a je na neho vydaný zatykač. Preto na otázku, či bol niekedy v Česku alebo na Slovensku, odpovedá: "To vieš, ja nikam nechodím."

Hrôza z radikálov
Veľa je však tých, ktorí majú veľkú hrôzu už len z predstavy, že radikáli budú pri moci. U Obradovičovcov, ktorí majú rodinný dom neďaleko centra Belehradu, bola diskusia iná. Niekto u nich volil už v prvom kole doterajšieho prezidenta Borisa Tadiča. Ďalší členovia rodiny hlasovali za Čedomira Jovanoviča. To bol kandidát, ktorý otvorene povedal, že Kosovo je v skutočnosti už nezávislé a teraz je na Srbsku, aby to uznalo. Na jeho volebnom mieste bola včera doslova tlačenica. "Čakal som v rade 20 minút, než som mohol hlasovať," povedal študent medzinárodných vzťahov Aleksandar. Aj on sa na kosovskú otázku pozerá pomerne realisticky. Nie je principiálne proti nezávislosti Kosova. Dôležité je, aby sa Kosovo riešilo podľa medzinárodného práva a aby tamojší Srbi mali voľnosť pohybu, prístup k všetkým službám a aby boli zaistené ich práva.
Nie je to však iba on, kto mobilizuje proti kandidátovi radikálov Nikoličovi. "Ak vyhrajú radikáli, tak sa z toho budeme dostávať 20 rokov," tvrdí Aleksandar, ktorý hovorí aj po česky.
V uliciach Belehradu bol včera pokoj. Reč sa všade skôr či neskôr obrátila na voľby. Všetci s napätím čakali, ako to dopadne. Proti Nikoličovi brojil aj celý mimovládny sektor. Borka Pavičevičová, predsedníčka Centra pre dekontamináciu kultúry, netají rozrušenie. "My sa teraz musíme pripraviť na to radikálne monštrum." Myslela tým predovšetkým Tomislava Nikoliča.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:10