StoryEditor

Kosovskou Prištinou znelo: "Nezávislosť"

10.12.2007, 23:00

Raster: Boj o nezávislosť. Včera vypršal termín, ktorý určili kosovskí Albánci na dosiahnutie dohody so Srbmi. K žiadnej však nedošlo a chystajú sa vyhlásiť nezávislosť. Za samostatné Kosovo demonštrovali v Prištine stovky Albáncov.

Včera vypršal mandát tzv. trojky diplomatov pre Kosovo. Správa vyjednávačov z Európskej únie, Spojených štátov a Ruska je už na stole generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna. Trojka v pomerne stručnom dokumente uvádza zoznam riešení, ktoré na štvormesačných rozhovoroch zazneli, a konštatuje, že obe strany sa aj napriek početným návrhom nepohli zo svojich východiskových pozícií. Belehrad síce Albáncom ponúkol mnohé ústupky, nevzdal sa však slova "autonómia". Kosovskí Albánci naďalej neakceptujú nič iné než nezávislosť provincie. Rozhovory boli neúspešné a jednota nevládne ani v tom, ako ďalej. Belehrad chce pokračovať v rozhovoroch, zatiaľ čo Albánci pripravujú proces vyhlásenia nezávislosti.
Hlučno v Prištine
V Prištine sa včera za nezávislosť demonštrovalo. Hnutie albánskych študentov zorganizovalo pochod od univerzity ku kosovskému parlamentu. Tisícka demonštrantov sa dožadovala vyhlásenia nezávislosti. Transparenty sa obracali aj k medzinárodnému spoločenstvu v anglickom jazyku. Vyzývali Európu, aby sa zjednotila v názore na budúcnosť Kosova.
Na zasadnutí Rady ministrov bolo toto prianie z Prištiny z veľkej časti vypočuté. Šéf švédskej diplomacie Carl Bildt pred rozhovormi povedal, že zostáva už len jeden členský štát Európskej únie, ktorý pre kosovskú nezávislosť požaduje aj zmenu rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, a to Cyprus. Spojeným národom potom demonštranti poslali odkaz, ktorý znel: "V jednoduchosti riešenia je jeho sila." Tým sa opäť myslí jednostranné vyhlásenie nezávislosti. Bezpečnostná rada sa nad správou vyjednávacej trojky zíde budúci týždeň a bude diskutovať o tom, ako ďalej.
Pred kosovským parlamentom v Prištine sa často skandovalo slovo "nezávislosť" a taktiež skratka UCK -- Kosovská oslobodzovacia armáda, ktorá je oficiálne rozpustenou ilegálnou teroristickou organizáciou.
Ticho v Kosovskej Mitrovici
V srbských oblastiach, naopak, vládol úplný pokoj. Obyvatelia severnej časti Kosovskej Mitrovice, obývanej Srbmi, ani naďalej nechcú kosovské inštitúcie uznávať. Väčšinou vyhlasujú, že Kosovo je Srbsko a že bez súhlasu Belehradu sa na tom nemôže nič zmeniť.
Sídlo v Kosovskej Mitrovici má aj strana Srbská listina za Kosovo a Metohiju, ktorú vedie Oliver Ivanovič. Podľa neho je najväčším problémom to, že pre neustále riešenie štatútu Kosova nemajú tunajší politickí lídri šancu dostať sa k riešeniu ekonomických problémov, a to ani po prípadnom vyhlásení nezávislosti.
"Ľudia v Kosove sú všetci nespokojní. Srbi na to, samozrejme, majú svoje vlastné dôvody, ale nespokojné je aj albánske obyvateľstvo," hovorí jeden zo srbských lídrov Ivanovič. Podľa neho v Kosove neexistuje žiadna ekonomika, ľudia nemajú perspektívu. "Všetci stále hovoria iba o nezávislosti, ale štatút sa nedá jesť."
Prípadná kosovská nezávislosť sa podľa Ivanoviča priamo dotkne aj stredoeurópskych štátov. Už teraz mladí Albánci zisťujú, že sa ich materiálna situácia nelepší a hneď ani nezlepší. Preto začína mladá generácia Kosovo masovo opúšťať. V tradičných cieľových krajinách, ako je Švajčiarsko, Rakúsko či Nemecko, už pre nich nie je miesto. "V kurze sú teraz škandinávske štáty," spresňuje Ivanovič: "Poľsko, Slovensko, Maďarsko a Česko pre nich budú relevantné destinácie. Bolo by teda dobré sa na to pripraviť a ich príchod organizovať. Oni sa tam objavia v každom prípade, priletia lietadlom, prídu po zemi, nejako sa tam dostanú."
Belehrad bude reagovať
Výroky zo zasadnutia Rady ministrov Európskej únie začali vyvolávať reakcie aj v samotnom Belehrade. Šéf európskej zahraničnej a bezpečnostnej politiky Javier Solana naznačil, že členské štáty sú blízko k spoločnému stanovisku o Kosove. Zástupca EÚ v končiacej vyjednávacej Trojke pre Kosovo Wolfgang Ischinger pre nemecké rádio RBB navyše uviedol, že únia nezávislé Kosovo asi uzná.
Podpredseda srbskej vlády Božidar Djelič hneď povedal, že žiadne obchodovanie štýlom "eurointegrácia Srbska za Kosovo" sa rozhodne konať nebude. "V prípade najčernejšieho scenára však prestíž európskych krajín u nás veľmi utrpí," upozornil Djelič.
Srbský minister zahraničných vecí Vuk Jeremič potvrdil, že Belehrad bude na prípadnú nezávislosť reagovať. Už predtým v parlamente naznačil, že môže ísť aj o prerušenie diplomatických vzťahov s každou krajinou, ktorá jednostranne vyhlásené Kosovo uzná. Srbsko už predtým garantovalo, že nepoužije silu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:20