StoryEditor

Kuba zaútočila na naše mimovládky

15.01.2008, 23:00
Kube začínajú byť slovenskí aktivisti za ľudské práva poriadnym tŕňom v oku. Pred dvoma mesiacmi vyhostili kubánske úrady Petra Novotného z Občianskeho oka, začiatkom januára zase Ivanu Kullovú z Človeka v ohrození.

Havana tvrdí, že naše občianske združenia prevzali štafetový kolík v protikubánskych aktivitách od Čechov. Údajne si ich najali Američania, aby za ich peniaze pracovali na páde režimu Fidela Castra.
"Títo Slováci neboli žiadni robotníci alebo lekári. Žijú z politiky a išli tam kvôli aktívnej protikubánskej činnosti, takže sú nepriateľmi Kuby. Za americké peniaze plnili úlohu, ktorej sa predtým zhostili Česi. Keď Novotný a Kullová prídu na turistické víza a nejdú na Varadero, tak ich vyhostíme. Také sú pravidlá hry, bez ohľadu na to, či sa to ministrovi Kubišovi bude páčiť, alebo nie," povedal včera slovenským novinárom kubánsky veľvyslanec na Slovensku David Paulovich Escalon.
Novotný aj Kullová však jeho tvrdenia o službe Amerike ostro odmietajú. "Sú úplne smiešne, pretože naše projekty na Kube by vyzerali presne tak isto, aj keby boli financované z iných zdrojov, než z amerických nadácií. Na zbierku pre väznených kubánskych disidentov navyše od roku 2003 prispievajú aj Slováci. My nosíme peniaze rodinám kubánskych disidentov priamo od Slovákov," uviedla pre HN Kullová.

Slováci v nemilosti
Peter Novotný, ktorého v októbri na "ostrov slobody" vyslala česká organizácia Člověk v tísni, strávil v kubánskom väzení jeden deň. Kubánci mu odobrali mobil, a dokonca mu znemožnili akýkoľvek kontakt s našou ambasádou v Havane. A to iba za to, že sa stretol s popredným kubánskym disidentom Guillermom Fariňasom v jeho byte v meste Santa Clara. Úrady ho posadili do lietadla a poslali späť do Európy napriek tomu, že chcel ako turista zostať na Kube celý týždeň.
Novotný však rozhodne odmieta, že by chcel rozbíjať režim kubánskeho lídra Fidela Castra pred januárovými voľbami na karibskom ostrove. "Išlo nám o debatu s určitými kruhmi, chceli sme s nimi hovoriť o demokratických voľbách. O žiadny rozvrat nám nešlo. Na Kube som bol prvýkrát a určite som sa pred cestou nestretol s nikým z americkej vlády," hovorí Novotný.
Podobné skúsenosti má aj Kullová. Začiatkom roka ju kubánske úrady zadržali na letisku v Havane a posadili do lietadla do Európy. Vo svojich záznamoch ju totiž evidujú ako nežiaducu osobu od roku 2006, keď sa na ostrove stretla s nezávislými učiteľmi. Jej vyhostenie označil minister Kubiš za "vážny problém". Podľa šéfa našej diplomacie na Kube pretrváva porušovanie ľudských práv.
Kullová protestovala minulý týždeň proti situácii na karibskom ostrove pred reštauráciou, kde sa v tej chvíli premiér Robert Fico zúčastňoval na recepcii kubánskeho veľvyslanectva. "Veľmi radi by sme naše projekty vyvíjali aj za peniaze Európskej únie alebo slovenského ministerstva zahraničných vecí. Nie je to však možné. Keďže to chceme robiť priamo v teréne a stretávať sa s tamojšími ľuďmi, sme radi, že to môžeme robiť z peňazí amerických nadácií," tvrdí Kullová.

Sľuby sa sľubujú, boj pokračuje
Kubánsky režim teda ďalej bojuje proti disidentom i tým, ktorí im chcú pomôcť. A to aj napriek tomu, že kubánsky minister zahraničných vecí Felipe Pérez Roque v polovici decembra vyhlásil, že Havana je pripravená podpísať začiatkom tohto roka dva hlavné protokoly Všeobecnej deklarácie ľudských práv OSN. V praxi by to znamenalo, že kubánski občania sa dočkajú práva na slobodu slova a zhromažďovania. Súhlas s časťou Charty OSN by Kubáncom takisto umožňoval cestovať do zahraničia. "Ak to Kuba podpíše, tak sa zaviaže, že to bude dodržiavať. Doteraz sme to nepodpísali kvôli nepriateľskému postoju voči Kube v samotnom Výbore OSN pre ľudské práva. Teraz sa situácia zmenila a Kuba sa rozhodla, že je správny moment, aby sme to podpísali," povedal pre HN veľvyslanec Escalon.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:02