StoryEditor

Rozpusťte úniu. Britskí euroskeptici mieria do Bruselu

28.05.2009, 00:00
Zostaneme v Európskej únii, alebo z nej radšej chceme odísť? A pustíme na Britské ostrovy viac prisťahovalcov? Aj o tom budú v budúcotýždňových eurovoľbách rozhodovať britskí voliči.

Predvolebné prieskumy zatiaľ veštia britským euroskeptikom a stúpencom odchodu z Európskej únie veľký úspech. Majú dokonca šancu získať v Európskom parlamente rovnaký počet hlasov ako vládni labouristi.

Ak Strana nezávislosti Veľkej Británie, známa pod skratkou Ukip, potvrdí predvolebné prieskumy a hlas jej dá takmer pätina britských voličov, bude to znamenať tvrdú ranu i pre Slovákov na ostrovoch. Výraznou témou ich kampane je totiž aj snaha o obmedzenie prílevu prisťahovalcov. "Čím skôr získa Británia naspäť možnosť kontrolovať svoju imigračnú politiku, tým lepšie," vyhlásil nedávno šéf strany a europoslanec Nigel Farage.

Ryžujú na škandále
Črtajúci sa úspech euroskeptikov by bol ťažkou ranou pre tých na Britských ostrovoch, ktorí hlásajú pokračovanie integračného procesu a skoré prijatie eura. Škrt cez rozpočet im zrejme dá práve Ukip. Ide o odídencov z opozičnej Konzervatívnej strany, ktorým sa jej politika zdala málo euroskeptická, a preto si v roku 1993 založili vlastné radikálne zoskupenie. Posilnenie ich vplyvu v britskom parlamente by znamenalo zníženie šancí na prijatie spoločnej európskej meny a strana rovnako ostro odmieta aj Lisabonskú dohodu. Už teraz majú v Bruseli a Štrasburgu deväť europoslancov, ktorí bojujú za rozpustenie Európskej únie v jej súčasnej podobe a predovšetkým o vystúpenie Spojeného kráľovstva z európskej dvadsaťsedmičky.

Na britskej politickej scéne má Ukip momentálne zastúpenie v regiónoch a vďaka dvom prebehlíkom od konzervatívcov aj v Snemovni lordov. Raketový nárast preferencií sa dáva do súvislosti aj s nedávnym prepuknutím obrovského škandálu okolo zneužívania poslaneckých a ministerských náhrad. Aféra okolo preplácania pornofilmov či drahej rekonštrukcie bazéna stála kreslo napríklad aj šéfa Dolnej snemovne Michaela Martina. Do škandálu boli zapletené všetky hlavné parlamentné strany, vrátane labouristov a konzervatívcov.

Kritici systému
Nahráva to kritikom súčasného britského politického systému, medzi ktorých patrí aj Ukip. Tí by podľa prieskumu denníka Daily Mail mali v eurovoľbách získať takmer 20 percent hlasov, teda rovnako ako liberáli. Porazia dokonca aj liberálnych demokratov. Pred nimi by sa mali umiestniť už len opoziční konzervatívci, od ktorých sa Ukip pred 16 rokmi odtrhol.

Premiér Gordon Brown na predvolebnom mítingu varoval Britov pred podporou euroskeptických strán. "Pretrhnutie zväzkov s Európou by zničilo na ostrovoch tri milióny pracovných miest. Krajiny Európskej únie predstavujú dohromady odbytisko pre tri pätiny britského vývozu," pripomenul šéf labouristov Brown.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 02:40