StoryEditor

Scientológia čelí novému škandálu

22.01.2008, 23:00
Záhadami opradená scientologická cirkev, ktorú vo svete propaguje predovšetkým americký herec Tom Cruise, má ďalší problém. Na Sardínii zatkli troch francúzskych scientológov, ktorí násilím zadržiavali svoju 47-ročnú známu, takisto scientologičku.

Polonahá Tunisanka musela niekoľko dní ležať na matracoch plných hmyzu a červov. Napriek zlému zdravotnému stavu sa ju však podarilo zachrániť po tom, ako niekto začul jej volanie o pomoc. Jej prípad v mnohom pripomína doteraz neobjasnenú smrť 36-ročnej Američanky Lisy McPhersonovej. Tá zomrela v decembri 1995. Bola podvyživená a dehydrovaná. Na tele mala množstvo modrín a bodnutí hmyzom. Súdny znalec dospel k záveru, že McPhersonová, ktorá bola scientologičkou od svojich 18 rokov, dlho ležala v miestnosti preplnenej švábmi a iným hmyzom.
Polícia v oboch prípadoch vychádza z predpokladu, že ženy sa stali obeťami scientologických rituálov, pripomínajúcich praktiky sekty. Cirkev však takéto obvinenia rozhodne odmieta. "Je to sprisahanie, ktorého cieľom je pošpiniť meno scientológie. Raz sa však ukáže, že naša cirkev s tým nemá nič spoločné. Základom scientológie je porozumenie. Niektorí ľudia nás obviňujú, že sme sekta. Nie je to však pravda," povedal pre HN šéf bratislavskej Misie Scientologickej cirkvi Štefan Lopušný.

Skrytá hrozba
Lucia Macháčková z Ústavu pre vzťahy štátu a cirkví popiera, že by prípad Tunisanky a Lisy McPhersonovej bol každodennou záležitosťou medzi scientológmi, ktorých sú aj na Slovensku stovky až tisícky. "Nie je to bežná prax, s ktorou operujú. Ide skôr o okrajové veci, extrémne prejavy scientologického náboženstva, ktoré závisia od vedenia konkrétnej skupiny. Aj keď tie skupiny sú všade vo svete uniformné, obzvlášť pokiaľ ide o scientológov," uviedla pre HN Macháčková. Pripomína, že aj v katolíckej cirkvi sa ojedinele vyskytujú extrémne prípady.
Skutočnú hrozbu scientológie vidí Macháčková niekde inde. "Najmä pre slovenských scientológov je špecifické, že zamlčujú niektoré fakty. Organizujú jazykové alebo iné kurzy pre pracovníkov bánk či personálnych agentúr, nepovedia však, že ide o scientológiu alebo dianetiku. Ak to robia pod hlavičkou scientológie, človek tam ide dobrovoľne. Ale na Slovensku neviete, do čoho idete. Je to skrytý nábor," tvrdí Macháčková.
Sara Northrupová, bývalá partnerka zakladateľa scientológie L. Rona Hubbarda hovorí, že cirkev svojim finančne dobre zabezpečeným obetiam dokonale "vymyje mozog". Tí jej odovzdajú veľkú časť svojho majetku, z čoho cirkev potom žije. Lopušný však presviedča, že tieto tvrdenia sú nezmysly. Na Slovensku má podľa neho človek veľa možností zoznámiť sa so scientologickou cirkvou. Existuje množstvo brožúrok či iných materiálov. "Bibliou" scientológie je kniha Dianetika, ktorú v roku 1950 vydal L. Ron Hubbard, americký autor sci-fi a duchovný otec tejto cirkvi. Scientológiu v nej označuje za náboženstvo, ktoré obsahuje návody a postupy na zvyšovanie duchovných kvalít jednotlivca. Samotná scientológia, ktorá vznikla o štyri roky neskôr, ponúka rozsiahlu sústavu praktických postupov na dosiahnutie duchovného zdravia.
"So scientológiou alebo s dianetikou sa stretli tisíce až desaťtisíce ľudí na Slovensku. Presný register scientológov nevedieme. Nie je v našom záujme evidovať členov, keďže scientológia je otvorená. Databáza preto neexistuje," dodáva Lopušný.

Katolíci varujú
Scientológia je dnes registrovaná ako cirkev v mnohých krajinách sveta - medzi inými aj v Maďarsku, Rusku, Spojených štátoch či vo Švédsku. Podľa Lopušného by sa scientológovia radi registrovali ako cirkev aj na Slovensku. "Scientológia je cirkev, lebo sa venuje duchovnej oblasti. Dnešný zákon o registráciách cirkví je však utláčateľský. Neskúma, čo tá cirkev robí, ale koľko má členov. Na Slovensku je potrebných 20-tisíc členov na registráciu, a to v tejto chvíli nie sme schopní dať dokopy," hovorí Lopušný. Zároveň pripomína, že scientológovia nie sú financovaní z Ameriky. "Všetky aktivity scientológie na celom svete sú financované jej členmi. Je to podobný princíp ako pri iných cirkvách. Ani my na Slovensku nie sme financovaní zvonku, ale členmi, ktorí sú tu v krajine," dodáva Lopušný. Pripúšťa, že medzi týmito darcami je aj viacero našich známych osobností, ktorí cirkev financujú, podobne ako v Amerike Tom Cruise s manželkou Katie Holmesovou či exmanželkou Nicole Kidmanovou. Práve Cruisa však kvôli jeho šíreniu scientológie prirovnal nemecký historik Guido Knopp k Josephovi Goebbelsovi, nacistickému ministrovi propagandy.
Pred scientológiou varuje hlavne katolícka cirkev. "Signály zo zahraničia ukazujú, že scientológia je jasne špecifikovaná cirkev. Sú tam badateľné určité obrady a tradície. Prípady z minulosti dokazujú, že ide o spoločnosť, ktorá vydáva veľmi jasné výkričníky, aby sme boli opatrní," povedal pre HN hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik. Podľa neho v niektorých krajinách sa scientológiou zaoberali súdy a v Nemecku ju dokonca zakázali ako nebezpečnú sektu.

01 - Modified: 2003-07-03 23:29:51 - Feat.: 0 - Title: Proces so židovským tovarišom Leopoldom Hilsnerom 02 - Modified: 2003-07-04 06:54:53 - Feat.: 0 - Title: Monitor zahraničnej tlače
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 14:42