StoryEditor

Lugovoj chce do parlamentu

17.09.2007, 00:00
Ruský podnikateľ Alexander Lugovoj, o vydanie ktorého žiada Veľká Británia v súvislosti s vraždou bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka, bude v blížiacich sa parlamentných voľbách kandidovať za radikálnu Liberálno-demokratickú stranu.

Ruský podnikateľ Alexander Lugovoj, o vydanie ktorého žiada Veľká Británia v súvislosti s vraždou bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka, bude v blížiacich sa parlamentných voľbách kandidovať za radikálnu Liberálno-demokratickú stranu. Ak sa strane Vladimira Žirinovského podarí prekročiť sedempercentnú hranicu do Štátnej dumy, Lugovoj tak získa poslaneckú imunitu.
Zo svedka podozrivý
Lugovoj bol v 80. rokoch podobne ako Litvinenko agentom sovietskej tajnej služby. Poznali sa už od roku 1995. Minulý rok sa spolu s ďalším mužom stretli v londýnskom hoteli Millenium. Litvinenko pár hodín nato vážne ochorel a onedlho zomrel na otravu rádioaktívnym polóniom 210. Preto sa stal Lugovoj jedným z kľúčových svedkov prípadu. Po tom, čo našli stopy rovnakej látky aj v jeho tele, vznikli podozrenia a špekulácie o možnej vine.
Británia v súvislosti s vyšetrovaním požiadala Rusko o vydanie Lugového, Moskva však nesúhlasila s odôvodnením, že ruská ústava nedovoľuje vydávať ruských občanov na trestné stíhanie do zahraničia. Ruskí prokurátori sú ochotní ho však súdiť doma, ak Londýn poskytne dostatočný dôkaz o vine.
Akúkoľvek vinu bývalý agent popiera a zapletenie sa do prípadu pripisuje na vrub britským tajným službám, ktoré sa ho údajne pokúšali naverbovať. Spolu s ďalším ruským podnikateľom Dmitrijom Kovtunom sa dokonca označili za poškodenú stranu.
Šanca na úspech
Lugovoj bude na kandidátke strany na druhom mieste, ihneď za Žirinovským. Práve Žirinovský je nielen doma, ale i vo svete známy svojimi nacionalistickými postojmi a často žoviálnym vystupovaním. Podľa prieskumov by však jeho strana mala prekročiť stanovenú hranicu a dostať sa do parlamentu. Samotný Žirinovský dokonca očakáva, že strana získa až 20-percentnú podporu voličov.
V decembrových voľbách sa o miesta do Štátnej dumy bude uchádzať viacero strán. Favoritmi sú prokremeľské strany Spravodlivé Rusko a Jednotné Rusko. Určitú šancu majú aj komunisti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:47