StoryEditor

Poliaci sa inšpirujú našim Zajacom

15.01.2008, 23:00

Zmena nemocníc na obchodné spoločnosti a dodatočné zdravotné poistenie. Zmeny, ktoré plánuje zaviesť nová poľská ministerka zdravotníctva Eva Kopaczová. Poľsko je tak poslednou krajinou V4, ktorá po vzore Slovenska chce zmodernizovať zdravotnícku sféru. Zatiaľ sa však vyhýba poplatkom u lekára, ktoré donedávna poznali aj Slováci. V Česku a Maďarsku sa však "uchytili".
Pokiaľ ide o Slovákov, novinky v zdravotníctve sa dotknú najmä tých, ktorí v Poľsku žijú dlhodobo.

Zatiaľ bez poplatkov
Slováci, ktorí obľubujú výlety do Poľska kvôli nákupom, si zatiaľ môžu vydýchnuť. Tých by sa totiž mohli dotknúť len prípadné poplatky za ošetrenia u lekára. Samotná ministerka Kopaczová, ktorá s novou reformou prišla, sa im však bráni. "Nie je možné zaviesť poplatky u lekára, pretože chudobný dôchodca musí chodiť k lekárovi dvakrát mesačne pre recepty," tvrdí Kopaczová. Experti však ich význam vôbec nepodceňujú. Domáci odborníci jej totiž odporúčajú, aby sa vo svojich krokoch inšpirovala zmenami v susedných krajinách. Či už vo zvýšení povinných odvodov do zdravotnej poisťovne, alebo zavedením poplatkov za ošetrenie u lekára. "Poplatky sú výhodné z viacerých hľadísk. Dávajú zdravotným službám určitú hodnotu, zmierňujú korupciu v zdravotníctve a znamenajú prílev súkromných zdrojov v systéme," povedal pre HN Peter Pažitný, ktorý sa podieľal na reformách na Slovensku, v Česku i v Maďarsku.
Ak by nakoniec Poliaci poplatky u lekárov predsa len zaviedli, pocítiť by to mohlo viac Slovákov, ktorí za hranice radi cestujú za nákupnou turistikou. Ak by ste si náhodou pri nákupoch zlomili nohu a išli k lekárovi v Poľsku, poplatku by ste sa nevyhli. "Európsky preukaz zdravotného poistenia pokrýva len to, čo je bezplatné aj pre domácich poistencov," povedala pre HN hovorkyňa VŠZP Petra Balážová.

Prezidentské veto
Poľský zdravotný systém sa s problémami trápi už roky. Po vstupe krajiny do Európskej únie sa to odrazilo na masovom odchode lekárov a zdravotníckeho personálu do zahraničia, najmä do Veľkej Británie. Tí, čo v krajine zostali, pravidelne štrajkujú. Najmä za vyššie mzdy a zlepšenie pracovných podmienok.
Od januára platí v krajine nový zákon, podľa ktorého nesmú lekári pracovať dlhšie ako 48 hodín týždenne. Prekročiť túto dobu môžu len v prípade, že s tým budú lekári súhlasiť. Výmenou za súhlas žiadajú zvýšenie platu. Na to však nemocnice nemajú peniaze.
Prezident Lech Kaczynski sa postavil proti zavedeniu dobrovoľného poistenia a je pripravený zákon vetovať. Politici vládnucej Občianskej platformy zase obviňujú hlavu štátu, že si len hľadá zámienku sporu, ale skutočný záujem o nápravu situácie nemá.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:33