StoryEditor

Európa hľadá východ z tunela

Európska únia dnes rieši najvážnejšiu krízu za posledné roky. Lídri európskej dvadsaťsedmičky sa na summite v Bruseli pokúšajú nájsť východisko z patovej situácie, v ktorej sa únia ocitla po piatkovom odmietnutí Lisabonskej zmluvy v írskom referende.

V prípade definitívneho krachu dohody by sa totiž Európa mohla ocitnúť na úplnom začiatku úsilia o reformu únie.  Slovensko však v tejto otázke, ktorá je kľúčovou pre budúcnosť Európy, jedným hlasom hovoriť nedokáže. Kým naša diplomacia lídrom európskych krajín jasne odkazuje, že v ratifikácii treba jednoznačne pokračovať, premiér Robert Fico a prezident Ivan Gašparovič sa na zmluvu pozerajú oveľa skeptickejšie.

Komentár HN
Česká ulička z Lisabonu

Poľskú rolu nezbedníka a rebela v Európskej únii teraz hrajú Česi. Íri svojím v zásade legitímnym "nie“ Lisabonu im pritom dokonale prihrali loptu s menom euroskepsa a Praha má tak ideálne alibi nechať zmluvu na ratifikačnom ľade.

Dohoda nie je mŕtva
Podľa slovenského ministerstva zahraničných vecí Lisabonská dohoda nie je mŕtva. "Veríme, že táto zmluva je správna a má budúcnosť. Nikto nespochybňuje rozhodnutie Írov, ale je dôležité hľadať riešenie, aby sa aj v Írsku zmenila atmosféra,“ povedala pre HN štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Diana Štrofová. Podľa nášho hlavného vyjednávača pre Lisabonskú zmluvu Pavla Hamžíka by riešením dokonca mohli byť výnimky, ktoré by boli Íri ochotní akceptovať v nasledujúcom referende.
Naši najvyšší ústavní činitelia sa však na ďalší osud dohody, ktorá má nahradiť stroskotanú euroústavu, nepozerajú s optimizmom. "Ja akceptujem rozhodnutie, ktoré sa v Írsku stalo. Nie celkom si viem predstaviť, že by sa na Írsko pôsobilo s možnosťou určitých výnimiek. Nevidím totiž do budúcnosti zdravé fungovanie organizácie, založenej na výnimkách, pretože jedna výnimka by mohla zmeniť celý systém v tých ďalších,“ zdôraznil pre HN prezident Gašparovič.
Premiér Fico, ktorý na dvojdňovej schôdzke vedie slovenskú delegáciu, sa k zmluve takisto stavia opatrne. Po írskom referende vyhlásil, že Európa by sa mala zaoberať dôležitejšími vecami, napríklad zdražovaním potravín či ropy.

K.O. hrozí z Česka
Slovenský parlament odklepol Lisabonskú dohodu v apríli. Na to, aby vstúpila do platnosti, ju však musí ratifikovať všetkých 27 štátov EÚ, vrátane Írska. Podľa predstáv európskych lídrov by do konca roka malo dohodu schváliť ostatných 26 krajín, Íri si potom referendum môžu zopakovať začiatkom budúceho roka. Definitívne K.O. však môžu zmluve, podpísanej koncom minulého roka v portugalskej metropole, zasadiť naši západní susedia. Šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg pred summitom varoval, že Česi zmluvu schvaľovať vôbec nebudú. "Rezolúciu vyzývajúcu n;r Mirek Topolánek i jeden z najpresvedčenejších euroskeptikov, český prezident Václav Klaus.

Robert Fico, slovenský premiér
Mrzelo by ma, keby sme dali bokom to, čo je pre ľudí dôležitejšie, ako nejaké vnútorné pravidlá fungovania únie - to znamená ropu či potraviny.

Václav Klaus, český prezident
Výsledok je víťazstvom slobody a rozumu nad umelými elitárskymi projektmi a európskou byrokraciou.

José Barroso, predseda Európskej komisie
Verím, že zmluva je nažive a mali by sme sa teraz pokúsiť nájsť riešenie. Ratifikácia by však mala pokračovať v nastavenom kurze.

Angela Merkelová, nemecká kancelárka
Európa už zvládla mnoho zložitých situácií. A ja som si preto celkom istá, že tu nájdeme cestu, ako sa posunúť ďalej.

Nicolas Sarkozy, francúzsky prezident
Írski občania sa vyjadrili a my to musíme akceptovať. Ostatní musia pokračovať v ratifikácii, aby írsky incident neprerástol do krízy.

Brian Cowen, írsky premiér
Výsledok vyvolá určitú neistotu a zložitú situáciu. Neexistuje žiadna rýchla náprava.

Prečo nás zmluva zaujíma
- budeme mať o jedného europoslanca menej
- posilnia sa právomoci národného parlamentu
- budeme mať možnosť vystúpiť z EÚ
- mení sa systém hlasovania v Rade EÚ, bude sa hlasovať systémom dvojitej väčšiny. Môže to byť nevýhodou pre malé členské štáty, ktoré prídu o hlasy
- zruší sa súčasné polročné rotujúce predsedníctvo EÚ, nahradí ho predseda volený na dva a pol roka

Prečítajte si aj:
Európa chce rozuzliť írsky pat

Európa sa ocitla pred ťažkou úlohou. Šéfovia 27 členských štátov EÚ sa v Bruseli pokúšajú postaviť na nohy Lisabonskú dohodu, ktorú v piatkovom referende zrazili na kolená írski voliči. Ak by sa európskej dvadsaťsedmičke nepodarilo z patovej situácie vykľučkovať, EÚ by sa pravdepodobne ocitla na úplnom začiatku svojho reformného úsilia.
Definitívnym K.O. pre Lisabonskú zmluvu, ktorá má nahradiť stroskotanú euroústavu, hrozia Česi. Šéf diplomacie našich západných susedov Karel Schwarzenberg pred summitom varoval, že Praha zmluvu schvaľovať vôbec nebude. „Rezolúciu vyzývajúcu na pokračovanie ratifikácie nepodporíme. Nemalo by to zmysel,“ zdôraznil český minister zahraničných vecí. Podobný názor má premiér Mirek Topolánek i jeden z najpresvedčenejších euroskeptikov, český prezident Václav Klaus.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:

Lepšiu alternatívu zmluvu nemáme

Rozhovor. Slovenský vyjednávač o európskej zmluve Pavol Hamžík pre HN:

Po neúspechu Lisabonskej zmluvy v írskom referende pribúdajú hlasy proti dohode. Má zmysel pokračovať v jej prijímaní ostatnými členmi EÚ?
Máme už aj po ratifikácií v britskej Snemovni lordov, a to je dosť silný signál. Ratifikácia bude pokračovať, pretože niet inej cesty. Nie je priestor na vyjednávanie. Ja som sa zúčastňoval na rokovaniach konventu a bol som splnomocnencom vlády počas všetkých rozhovorov o Lisabonskej zmluve. Preto viem, aké ťažké bolo dosiahnuť tento kompromis. Niet inej možnosti ako ju ratifikovať a nájde sa iné východisko pre Írsko.

Vystupuje s takýmto postojom v Bruseli Slovensko?
Je to oficiálny postoj ministerstva zahraničných vecí a predsedu vlády. Ratifikačný proces by mal pokračovať, bude pokračovať a niet inej cesty.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Brusel sa pred summitom zabarikádoval

Celá Európa čaká na výsledok rokovaní v Bruseli. Pre obyvateľov belgickej metropoly je to však len cirkus, ktorý uvidia rovnako ako všetci ostatní iba v televízii. K budovám EÚ sa totiž nikto z nich nedostane. Všade sú zábrany a prakticky celé okolie budovy europarlamentu je hermeticky uzavreté. Do týchto miest nejazdia žiadne autobusy, osobná doprava je odklonená a metro tu ešte počas včerajšieho dňa zastavovalo, ale od večera sa na priľahlých zastávkach už nedalo nastupovať ani vystupovať. S týmito opatreniami musia Bruselčania počítať až do dnešného obeda. Na dohľad summitu sa tak dostane iba zamestnanec Európskej únie alebo novinár.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Lisabonská zmluva dýcha z posledného. Veľa šancí už nemá

Nad osudom Lisabonskej zmluvy visí hneď niekoľko otáznikov. Aj keď väčšina politikov by sa zhodla na tom, že súčasné riadenie Európskej únie nie je ideálne, na nájdenie kompromisného riešenia chýba jednotný hlas Európy. Tisíce vyjednávačov, diplomatov či novinárov už navyše začínajú byť z pol roka sa ťahajúceho procesu ratifikácie unavení. Rovnaké pocity majú z eurozmluvy aj Európania. Jej text je totiž natoľko nezrozumiteľný, že dokonca aj britský premiér Gordon Brown priznal, že ju celú nečítal. Lisabonská zmluva teda síce stále žije, ale „melie“ z posledného. „Jej koniec si však v tejto chvíli netrúfa ohlásiť nikto. Stále existuje viacero možností,“ povedal pre HN český analytik Martin Shabu.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Anketa: Mala by EÚ pokračovať v ratifikácii Lisabonskej zmluvy alebo hľadať inú alternatívu?

Dušan Čaplovič, podpredseda vlády a Smeru-SD
Som presvedčený, že treba pokračovať v tomto procese, hľadať možnosti, aby sa našiel priestor pre zopakovanie referenda alebo inej formy. Bez novej zmluvy nie je možné, aby EÚ bola konkurencieschopná, aby bola ešte silnejšia, pretože len v koordinácii a v integrácii je jej šanca na úspech nielen s USA a Japonskom, ale aj inými krajinami. Som sklamaný z toho, čo sa udialo v Írsku. Pretože tí, čo sa vďaka EÚ a jej solidarite postavili na nohy, teraz nechcú pomôcť iným.

Celý článok >>

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 05:09