StoryEditor

Tribunál pre genocídu požaduje strojnásobiť rozpočet

07.02.2008, 11:53
Autor:
SITASITA

Kambodžský tribunál pre vyšetrovanie genocídy sa pokúša získať ďalších 114 miliónov dolárov na svoju činnosť do roku 2011, uviedli vo štvrtok oficiálni predstavitelia. "Justícia na medzinárodnej úrovni je drahá," povedal hovorkyňa tribunálu Helen Jarvisová. "Tridsať miliónov ročne je podstatne menej, než má k dispozícii akýkoľvek iný medzinárodný súd," konštatovala. Kambodža doteraz zatkla piatich popredných predstaviteľov bývalého režimu Červených Kmérov.
Pôvodný rozpočet trestného tribunálu bol 56,3 milióna dolárov, oficiálni predstavitelia ale uvádzajú, že pre rastúce náklady sa zdroje, ktoré má k dispozícii čoskoro minú. Pri nahliadnutí do návrhu nového rozpočtu sa darcovia "hlboko nadýchli", povedala Jarvisová. "Šokujúca je kombinácia zvýšených výdavkov a predĺženého obdobia," uviedla. Podľa jej slov však v rozpočte nie je nič neopodstatnené.
Červení Kméri, ktorí sa hlásili k myšlienkam radikálneho komunizmu, sa počas svojho diktátorského režimu v rokoch 1975-1979 pokúsili urobiť z krajiny poľnohospodársku utópiu s kolektívnymi družstvami. Počas ich vlády zomrelo najmenej 1,7 milióna ľudí - mnohých popravili, ďalší zomierali od hladu, na choroby a prepracovanosť. Režim zvrhla až vietnamská invázia v roku 1979. Líder režimu Pol Pot zomrel v roku 1998 a vojenský šéf červených Kmérov Ta Mok zomrel v roku 2006. Zatiaľ ani jedného z bývalých lídrov a členov Červených Kmérov nestíhali. Na zriadení medzinárodného tribunálu sa dohodla Kambodža s OSN v roku 2003 a jeho sudcovia zložili prísahu v júli minulého roku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 00:13