StoryEditor

Société Générale odmieta podiel viny jedného z manažérov

29.01.2008, 12:24
Autor:
SITASITA

Banka Société Générale v utorok v komuniké odmietla informácie tlače, podľa ktorých sa mal jeden z jej manažérov dopustiť zneužitia informácii v obchodnom styku v prípade miliardovej straty, ktorú banka oznámila minulý týždeň. "Robert Dray a charitatívne asociácie predali svoje akcie v decembri 2007," uvádza sa vo vyhlásení zaslanom médiám. Podľa banky, voči ktorej v pondelok podali niekoľko trestných oznámení, nevedel Američan Dray o stratách obchodníka Jérômea Kerviela. "Tieto informácie sa členovia dozornej rady dozvedeli až 20. januára," uzatvára banka.
Société Générale čelí od pondelka aj tlaku Elyzejského paláca potom, čo prezident Nicolas Sarkozy vyhlásil, že prezident banky by mal "zvážiť svoju zodpovednosť." Šéf prezidentovho kabinetu Claude Guéant v utorok poprel informácie o tom, že by prezident žiadal aj demisiu šéfa Francúzskej centrálnej banky Christiana Noyera.
Sériu negatívnych faktorov spustilo minulotýždňové odhalenie masívneho bankového podvodu, ktorý banke spôsobil straty za takmer 5 mld. eur. Société Générale teraz čelí prepadu hodnoty akcií, špekuláciám o možnom prevzatí, ako aj otázkam týkajúcim sa vyvodenia zodpovednosti manažmentu. Podľa banky je za podvod zodpovedný jej maklér Jérôme Kerviel, ktorého súd v pondelok obvinil z viacerých trestných činov, vrátane falšovania, porušenia dôvery či zneužitia výpočtovej techniky. Súd však pre nedostatok dôkazov Kerviela neobvinil z podvodu a prepustil ho z predbežnej väzby. Tridsaťjedenročný Kerviel na akciových trhoch otvoril pozície za 50 mld. eur, čím porušil bankové pravidlá a vystavil investície banky zvýšenému riziku. Kerviel sa k týmto transakciám priznal, podľa jeho výpovede však nebol jediný, ktorý porušoval pravidlá banky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:07