StoryEditor

Warren Buffett sa v kríze cíti ako doma a zarába na nej

13.10.2008, 00:00

Najbohatší muž sveta presne vie, ako sa chopiť príležitosti a znásobiť svoj majetok. Práve prebiehajúca kríza je pre neho vynikajúcou možnosťou, ako plne využiť svoje strategické schopnosti a nakúpiť podhodnotené podniky, ktoré časom budú prinášať obrovský zisk. Do investícií sa tak púšťa aj v čase, keď ceny akcií na burzách rýchlo padajú, a zatiaľ sa mu to vypláca. Koncom septembra odkúpila jeho spoločnosť Berkshire Hathaway najväčšiu americkú energetickú spoločnosť Constellation Energy Group. Potom investor pokukoval aj po časti skrachovanej poisťovne AIG. K tomu stihol oznámiť, že plánuje naliať päť miliárd dolárov do investičného gigantu Goldman Sachs, ktorý ako jeden z mála finančných ústavov v Spojených štátov zatiaľ krachy bánk zvládol.
V súvislosti s tým sa začiatkom októbra objavila informácia, podľa ktorej predá americká spoločnosť Genral Electric akcie za celkovo tri miliardy práve Berkshire Hathaway. Nákup nových akcií má pritom organizovať práve Goldman Sachs.
Hoci však Buffett na kríze zatiaľ zarába, plán na záchranu americkej ekonomiky za 700 miliárd dolárov podporuje už od samého začiatku. Dokonca povedal, že je pripravený podieľať sa na jeho ziskoch a stratách až do výšky jedného percenta. O potrebe realizovať tento plán je presvedčený. Nejde podľa neho iba o záchranu Wall Street, ale celej americkej ekonomiky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 19:49