StoryEditor

Odkaz šéfa Iránu: Ste tyrani

27.09.2007, 00:00
Autor:
(NP)(NP)

Iránsky líder Mahmúd Ahmadínežád sa dostane do Ameriky iba raz za rok. Aj to len na Valné zhromaždenie OSN v New Yorku, na ktoré sú mu Američania ochotní udeliť víza. Nikdy si však nenechá ujsť príležitosť na to, aby všade okolo seba chrlil oheň a síru. Výnimkou nebol ani jeho tohtoročný prejav na pôde Spojených národov. Zaútočil v ňom nielen na svojho rivala, Spojené štáty, ale i na celú Bezpečnostnú radu OSN. Jej členov označil za arogantných tyranov, ktorí chcú nelegálne zastaviť mierový jadrový program Teheránu.

Spor je uzavretý
"Irán sa rozhodol pokračovať vo svojom programe legálnou a vhodnou cestou -- jedna z nich vedie cez Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu -- a nerešpektovať nezákonné a politické klamstvá arogantných veľmocí," vyhlásil vo svojom prejave Ahmadínežád. Dodal, že spor okolo jadrového programu jeho krajiny považuje za uzavretý a nemieni sa už o tom s nikým baviť.
Počas prejavu Ahmadínežáda nebol v sále nikto z americkej delegácie. Jeho slová však vyvolali ostrú reakciu sveta. Pobúrené je aj Slovensko, ktoré je v súčasnosti nestálym členom rady. "Dá sa to iba rozhodne odsúdiť a odmietnuť. Bezpečnostná rada OSN si plní svoju hlavnú úlohu pri ochrane mieru a bezpečnosti aj napriek výhradám Iránu," uviedol pre HN hovorca slovenskej diplomacie Ján Škoda.

Nové americké sankcie
V deň vystúpenia Ahmadínežáda podnikli Američania ďalšie kroky proti Iránu. Snemovňa reprezentantov prijala novelu zákona, ktorá uvaľuje sankcie na zahraničné energetické spoločnosti obchodujúce s Iránom. Zakazuje tiež dovoz iránskeho tovaru do Spojených štátov a vyhlasuje iránske revolučné gardy za teroristickú organizáciu. Novelu musí ešte schváliť Senát.


Nepripomínali totiž vyjadrovanie politika, ktorý si želá mier. Už tradične zaútočil na Izrael a jeho "nelegálny sionistický režim."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:16