StoryEditor

České obete nacizmu sa búria

10.01.2008, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Odškodňovanie obetí nacizmu pokračuje. Niekoľko tisíc žiadostí ľudí, ktorých poškodil nacistický režim, registruje nemecké ministerstvo financií. Ide o nový druh odškodnenia, ktoré je zamerané na ľudí prenasledovaných nacizmom a bývalých obyvateľov židovských get. České obete nacizmu sa sťažujú, že sa na nich táto forma kompenzácií nevzťahuje. Podľa nemeckého ministerstva dosiaľ definitívne žiadnu žiadosť neodmietli.
České obete sú nespokojné
Posledné gesto ľudskosti obetiam má ísť práve tým, ktorí obišli naprázdno v predchádzajúcich programoch. Predovšetkým sa to týka ľudí, ktorí museli z prinútenia žiť na území nacistického Nemecka v getách, ale pracovali bez nátlaku. Vyslovene tak nie je určený pre obete nútených prác. Tí mohli čerpať z prostriedkov nadácie Pripomienka, zodpovednosť, budúcnosť. Nadácia vyplatila približne 1,7 milióna žijúcich obetí nútených a otrockých prác asi 120 miliárd korún. O tie žiadali aj Česi.
Nadačný fond Česká rada pre obete nacizmu sa už raz sťažoval, že nemecká vláda zo svojho programu odškodnenia vylučuje Čechov. Upozornil aj na to, že platí len pre bývalých obyvateľov get na území nacistického Nemecka. V Česku žije asi 600 osôb, ktoré počas vojny pracovali v getách pre nacistické Nemecko. Väčšina ich žiadostí bola údajne už dávnejšie odmietnutá. Česi sa s tým nechcú zmieriť.
Čudné žiadosti
Chaos v žiadostiach spôsobili niektoré kontroverzné body. Žiadateľov sa v nich pýtajú, ako sa k práci v gete dostali. Majú možnosti: prácu som si našiel sám; práca mi bola sprostredkovaná po podaní žiadosti; bol som prinútený. Ak žiadateľ zadá tretiu možnosť, odškodnenie pre neho podľa smernice nepripadá do úvahy.
Schválené humanitárne platby sa majú podľa nemeckej strany týkať asi 50-tisíc obetí z celého sveta. Asi polovica z nich žije v Izraeli. Jednorazová kompenzácia predstavuje sumu dvetisíc eur.
Česi dali definitívnu bodku za druhou svetovou vojnou koncom minulého roka. Česko-nemecký fond , ktorý mal finančne kompenzovať obete, už všetkých odškodnil. Minul sedem miliárd korún.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:46