StoryEditor

Krátko zo zahraničia

23.05.2003, 00:00

Americký prezident George W. Bush navštívi koncom mája Poľsko a Rusko predtým, ako sa zúčastní na schôdzke skupiny G8 vo Francúzsku. Oznámil to v stredu Biely dom. (TASR)

Prešovský samosprávny kraj otvoril včera v Bruseli svoje regionálne zastúpenie. Jeho hlavnými úlohami bude zastupovať kraj a pomáhať pri príprave na čerpanie európskych fondov. (TASR)

Stretnutie predstaviteľov asi 15 krajín venované zloženiu jednotiek, ktoré budú pôsobiť v sektore Iraku pod poľským velením, začalo sa včera vo Varšave. Dvojdňové rokovanie sa pod anglickým názvom Force Generation Conference koná bez prítomnosti médií. (TASR)

Hlavný právny poradca britskej vlády pred dvoma mesiacmi varoval premiéra Tonyho Blaira, že plány na povojnovú správu Iraku sú bez podpory OSN nezákonné. Vyplýva to zo včera zverejneného memoranda, ktoré preniklo k médiám. (TASR)

Na zintenzívnenie boja proti obchodu s narkotikami vyzval včera v rámci medzinárodnej ministerskej konferencie v Paríži francúzsky prezident Jacques Chirac. (TASR)

Na bývalého portugalského ministra práce a solidarity Paula Pedrosa, ktorý bol členom socialistického kabinetu premiéra Antonia Guterresa, uvalili včera v Lisabone vyšetrovaciu väzbu v súvislosti s pedofilným škandálom okolo zneužívania chovancov sirotinca Casa Pia. (TASR)

Za spojené nádoby považuje prezident SR Rudolf Schuster od samotného počiatku existencie suverénnej SR integráciu Slovenska do Európskej únie a NATO. Vyhlásil to vo svojom prejave v rámci 10. summitu prezidentov stredoeurópskych krajín v Salzburgu. (TASR)

Zistenia expertnej komisie pre vyšetrenie okolností zavraždenia srbského premiéra Zorana Djindjiča budú možno vyhlásené za štátne tajomstvo. Srbský minister vnútra Dušan Mihajlovič v tejto súvislosti vyhlásil, že komisia zverejní len tie výsledky, ktoré vláda neoznačí za štátne tajomstvo. (TASR)

Päť dní po krvavých bombových útokoch v marockej Casablance dnes marocký parlament v metropole Rabat prijal tvrdšie zákony proti teroristom. V novom protiteroristickom zákone sa drasticky zvyšujú tresty odňatia slobody. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 12:42