StoryEditor

Nemecká pravicová opozícia stráca, už nemá väčšinu

12.09.2005, 00:00
O týždeň sa v Nemecku uskutočnia voľby do Spolkového snemu - Bundestagu a zdá sa, že budúca vládna formácia kresťanských únií CDU/CSU a liberálov (FDP) sa stáva minulosťou.

O týždeň sa v Nemecku uskutočnia voľby do Spolkového snemu - Bundestagu a zdá sa, že budúca vládna formácia kresťanských únií CDU/CSU a liberálov (FDP) sa stáva minulosťou. Sociálni demokrati (SPD) síce stále za pravicovými stranami zaostávajú, no FDP a CDU/CSU sa už nemôžu spoliehať na vytvorenie väčšinovej vlády. Všetky aktuálne prieskumy ukazujú, že SPD, Zelení a nová Linkspartei majú väčšie preferencie. Podľa najnovších údajov inštitútu Emnid pre týždenník Focus má CDU/CSU sympatie 40,5 percenta voličov a FDP siedmich percent. Naproti tomu SPD posilnila na 34,5 percenta, Linkspartei má osem percent a Zelení sedem percent. Ľavicové subjekty tak dosahujú 49,5 percenta, pravicové o dve percentá menej.
"Posilňovanie SPD je najmä na úkor Zelených a Linkspartei, čierno-žltý tábor je relatívne stabilny," povedal pre Süddeutsche Zeitung Manfred Güllner z ústavu Forsa. Podľa odborníkov však televízny duel Gerharda Schrödera s kancelárskou kandidátkou CDU/CSU Angelou Merkelovou pomohol volebnému lídrovi SPD aj na úkor konzervatívnej opozície. Zároveň sa mu podarilo presvedčiť niektorých nerozhodnutých voličov. Jedným z možných scenárov je teraz veľká koalícia medzi SPD a CDU/CSU.

Merkelová si verí, pomoc od FDP
Merkelová však stále verí, rovnako ako Schröder, vo víťazstvo SPD, že sa jej nakoniec väčšinovú vládu s FDP podarí zostaviť. "CDU a CSU majú najlepšie predpoklady zvíťaziť a v koalícii s FDP vytvoriť vládu," povedala pre Bild am Sonntag. Vo včerajšom rozhovore pre niekoľko rozhlasových staníc tiež prvýkrát spomenula konkrétnejšiu cifru zníženia nezamestnanosti v prípade, že by sa dostala ku kormidlu. "Bude výrazne pod desať percent," vyhlásila. V auguste nemecká nezamestnanosť zodpovedala 11,4 percentám. Líder CSU Edmund Stoiber tvrdí, že jeho cieľom je zníženie nezamestnanosti na úroveň Rakúska (čo je 4,5 percenta).
Aj liberálni spojenci sa pokúšajú svojmu veľkému politickému bratovi trocha pomôcť. Chcú oslovovať viac voličov, pochopiteľne z ľavicového tábora. Počas víkendového mimoriadneho snemu zároveň predstavil predseda strany Guido Westerwelle svoj kompetenečný tím. "Ľavicová väčšina je reálnou hrozbou," znelo na sneme. Členov tohto tímu je sedem a niektorí z nich by v prípade väčšiny zrejme zasadli v novom kabinete. Finančným expertom FDP je Hermann Otto Solms, ktorý "paradoxne" vehemente bojuje proti konceptu CDU zvýšiť daň z pridanej hodnoty.

V popredí Kirchhof
Najväčším Schröderovým pomocníkom je však iný finančný expert, ten z CDU/CSU, profesor Paul Kirchhof. Toho Merkelová na jednej strane ako svojho budúceho ministra financií stále obhajuje, no od jeho daňového konceptu sa zatiaľ dištancuje. Rovnako ako väčšia časť strany. Kirchhof presadzuje jednotnú daň z príijmu vo výške 25 percent a zrušenie stoviek daňových zvýhodnení "Jeho návrh systému zdaňovania je spravodlivý, ale hudbou budúcnosti," hovorí Merkelová. Zdôrazňuje, že jej daňová reforma nebude znamenať také rozsiahle zmeny.
Podľa komentátorov televízie N-TV ani Merkelovej strana nevidí rada, že Kirchhof svoju politiku stavia do popredia a zatieňuje reálne daňové plány únie. "Vládne neistota, nie je totiž zrejmé, ktorá z politík platí," tvrdí popredseda frakcie Wolfgang Bosbach. Iba tretina Nemcov pritom Kirchhofovmu modelu verí a postupne klesá aj jeho popularita. Nemci sa jeho radikálneho konceptu jednoducho boja. Všetko to zašlo až tak ďaleko, že jedna z ozdôb kampane CDU/CSU - daňová politika - pre opozíciu stráca svoj lesk. V súčasnosti totiž SPD svojich rivalov dobehla, rovnaký počet Nemcov považuje za správny sociálnodemokratický aj konzervatívny koncept. SPD si v tomto smere za posledný týždeň polepšila až o 12 percent.
Schröder preto nepremešká jedinú možnosť na Kirchhofa zaútočiť. "Tento človek nežije v súčasnom svete. Jeho absurdné predstavy sú hrozbou. Z 80 miliónov Nemcov chce urobiť pokusných králikov. Ak by malo byť podľa neho, budú v budúcnosti dane za milionárov platiť jednoduchí ľudia," povedal v rozhovore, ktorý nasledoval ten s Merkelovou.
Nemeckí voliči budú o podobe novej vlády rozhodovať v nedeľu 18. septembra, aj napriek priaznivým prieskumom CDU/CSU zo začiatku leta je Schröderov comeback čoraz pravdepodobnejší. Hoci nie ako šéfa najsilnejšej strany, ale strany s výhodným koaličným potenciálom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 13:10