StoryEditor

Smrť v priamom prenose

20.11.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Mohammad Abdooh má rakovinu pľúc v poslednom štádiu.Mnohí, ktorí "surfujú" na internete, sledujú múdrosti umierajúceho. Abdooh vlastne umiera pred očami celého sveta.

Mohammad Abdooh má rakovinu pľúc v poslednom štádiu. Niekedy sa cíti skutočne dobre a vtedy veselo rozpráva o svojom stánku s kurencami na trhovisku v Singapure. "Usmieval som sa na svojich zákazníkov. Viem, že kým sa usmievam, život ide ďalej," hovorí 46-ročný Abdooh. Mnohí, ktorí "surfujú" na internete, sledujú múdrosti umierajúceho. Abdooh vlastne umiera pred očami celého sveta.
Vytvoriť videoblog umierajúceho bol nápad hospicovej iniciatívy zo Singapuru. Chce tak verejnosť zoznámiť so svojou činnosťou, keď nevyliečiteľne chorým poskytujú starostlivosť najmä dobrovoľníci, hovorí Seet Ai Meeová. Táto chemička v roku 1992 založila prvý singapurský hospic. Poskytuje bezplatné opatrovateľské služby chorým, ktorí chcú zomrieť doma. Od začiatku kampane v októbri hľadí smrť na Singapurčanov z reklamných tabúľ na autobusových zastávkach alebo z inzerátov na stránkach novín. "Smrť. Jednoduchý návod na použitie," znie jedno z hesiel. Okoloidúci sa určite zamyslí, keď si na zastávke prečíta otázku "Čo by si robil, keby ti zostávalo posledných šesť mesiacov života?"
Projekt zväčša financovala dobročinná nadácia Lien. "V tomto prípade stojí smrť v popredí, ale ide samozrejme o život," hovorí zástupca nadácie Lee Poh Wa. Za touto tabuizovanou témou sa podľa neho ukrýva problém, kto sa postará o čoraz vyšší počet starých a chorých v rýchle starnúcej spoločnosti.
Abdooh sa slávnostne lúči s rodinou. Keď na videoblogu hovorí o svojej manželke, jeho hlas zjemnie a nevidiace oči sa mu rozžiaria. "Každé ráno sa prebúdzam s nádejou, že s ňou budem môcť prežiť ešte jeden deň," vyznáva sa.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:54