StoryEditor

Benedikt XVI. už nie je kardinál Ratzinger

23.08.2005, 00:00

Benedikt XVI. nie je Ján Pavol II. a ani ním nechce byť. Chce kráčať v jeho odkaze, nie byť jeho kópiou. Svoju prvú zahraničnú cestu od zvolenia v apríli zvládla hlava katolíckej cirkvi na výbornú. Dá sa povedať, že prekonala očakávania mnohých aj v jeho rodnom Nemecku. Najvyšší pontifex -- staviteľ mostov, urobil poslednú bodku za nemeckou pohnutou históriou z druhej svetovej vojny. Sám Joseph Ratzinger bol v tom čase v armáde, či už pri strážení závodov BMW alebo rakúsko-maďarskej hranice. Ťarchu vojnového besnenia však nezniesol a dezertoval, aj napriek tomu bol americkým vojnovým zajatcom. Minulý týždeň sa vrátil späť do vlasti ako najvyšší predstaviteľ najväčšej kresťanskej cirkvi. Nemecko, ktoré je zároveň kolískou reformácie cirkvi, sa opäť výraznými písmenami zapísalo do dejín kresťanstva.
Ešte ako kardinál si vyslúžil prezývku "pancierový" -- bol prefektom mocnej, ale azda najkontroverznejšej vatikánskej Kongregácie pre doktrínu viery. Mútil vody svojimi neoblomnými konzervatívnymi názormi v najdiskutovanejších cirkevných témach. S novou pozíciou však prichádza aj nový uhol pohľadu: Už viac nie je princom cirkvi kardinálom Ratzingerom, ale "Kristovým zástupcom" Benediktom XVI. Zo svojich názorov síce nezľavil, ale vo svete, kde sú lavice kostolov a seminárov poloprázdne, musí zvoliť inkluzívnejší prístup než strážca katolíckych dogiem.
Zdá sa, že táto charakteristika je mu už teraz vlastnejšia než tá predchádzajúca. Keď sa v minulosti na strohom výraze jeho tváre úsmev zračil iba zriedka -- v Kolíne nad Rýnom pred viac než miliónom mladých stál ich nový pastier. Bol to aj jeho nenútený humor, ktorý získaval srdcia. "Ani som nevedel, že niekto, kto sa zaoberá hospodárstvom, môže byť aj filozofom a teológom," zažartoval si na účet nemeckého prezidenta Horsta Köhlera, bývalého šéfa MMF. Rovnako nestratil úsmev, keď mu odvialo bielu čiapočku alebo mu rocheta zakryla tvár. Kolín je mesto trojkráľovej tradície a odchádzal z neho podobne ako traja králi: inou cestou a zmenený. Pred masy pútnikov predstúpil plachý intelektuál, teológ a filozof Ratzinger.
Do popredia nepostavil žiadnu z kontroverzných tém, naproti tomu sa zameral skôr na všeobecný význam cirkvi, náboženstva a viery. Jeho posolstvo bolo silné a nekompromisné, podobne ako u kardinála Ratzingera, na druhej strane bolo podané kompromisným spôsobom.
Benedikt XVI. si vo svojom veku uvedomuje, že na Petrovom stolci nebude tak dlho ako Ján Pavol II. a možno aj preto začal podnikať kroky, ktorý nemožno odkladať. Ako druhý pápež a iba po druhýkrát v histórii navštívil židovskú synagógu. Osobitne významné je, že tak urobil práve nemecký pápež a v Nemecku. Pokračuje v dialógu s moslimami a tvrdí, že "žiaden konflikt medzi západnými civilizáciami a islamom sa nekoná".
Joseph Ratzinger zložil prvú veľkú skúšku svojho pontifikátu. Tichý a premýšľajúci šoumen -- pápež Benedikt XVI.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 19:43