StoryEditor

Jiří Paroubek má znova šancu byť premiérom

10.08.2006, 00:00
Český prezident Václav Klaus prišiel s plánom, ako vyriešiť povolebný pat. Spolu s piatimi lídrami parlamentných strán sa mu podarilo dohodnúť kompromis a posunúť tak českú politickú krízu ďalej.

Český prezident Václav Klaus prišiel s plánom, ako vyriešiť povolebný pat. Spolu s piatimi lídrami parlamentných strán sa mu podarilo dohodnúť kompromis a posunúť tak českú politickú krízu ďalej. Podľa prezidentovho návrhu by sa novým, ale iba dočasným predsedom snemovne mal stáť nominant sociálnej demokracie. Šéfa parlamentu sa nedarí poslancom zvoliť už takmer dva mesiace. Klaus dokonca po prvý raz pripustil, že by mohol predsedu ČSSD Jiŕího Paroubka poveriť zostavením novej vlády, doteraz to tvrdohlavo odmietal. Sociálni demokrati sú však pripravení aj na kompromis a prípadnú podporu menšinovej vlády ODS, v ktorej by bolo aj niekoľko nestraníkov a odborníkov.
Pre lídra občianskych demokratov Mirka Topolánka je prezidentov návrh dočasného šéfa snemovne prijateľný. Sfunkční sa tým parlament a poslanci budú môcť pracovať. Zvolenie predsedu parlamentu umožní aj demisiu súčasnej vlády, ktorá už dva mesiace nadsluhuje. Zástupcovia politických strán sa majú stretnúť ešte zajtra, aby stanovili presné podmienky. Voľba predsedu dolnej komory parlamentu je naplánovaná na pondelok, kandidát by mal byť iba jeden.
Podľa politológa Tomáša Lebedu je prezidentovo riešenie výhodné najmä pre ČSSD a komplikuje dohodovaciu pozíciu občianskym demokratom: "Obsadenie šéfa snemovne bude dôležité aj pre ďalšie rokovania o podobe vlády," dodal. Pri treťom pokuse zostaviť vládu vyberá totiž premiéra práve predseda dolnej komory. Podľa komentátorov je posledný vývoj situácie jasným signálom, že medzi ODS a ČSSD sa rodí dohoda o koalícii alebo tolerancii. Vylúčení z hry sú zatiaľ doteraz nádejní koaliční partneri zelení a ľudovci. KDÚ-ČSL a Strana zelených sa obávajú, že spojenectvo dvoch najsilnejších politických strán môže mať pre nich vážne následky. Občianski demokrati a sociálna demokracia chcú presadiť zmenu volebného systému, v ktorom by dominovali väčšinové prvky. Malé strany by sa tým výrazne oslabili.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 21:56