StoryEditor

Prezident Klaus ustúpil, vymenuje ministrov

08.01.2007, 23:00

Český prezident Václav Klaus dnes vymenuje novú vládu. A to aj napriek tomu, že s ňou nie je celkom stotožnený. V novej vláde bude mať ODS okrem premiéra ešte osem rezortov, zelení štyroch a ľudovci piatich ministrov.
Klaus má výhrady napríklad voči vymenovaniu Karla Schwarzenberga do funkcie ministra zahraničných vecí. Rovnako mu prekáža, že trojkoalícia, ktorá má v poslaneckej snemovni zaručenú len polovičnú podporu, sa pri hlasovaní chce opierať o podporu prebehlíkov z ČSSD.
Zoznam nových ministrov dostal prezident už pred Novým rokom, s ich vymenovaním však váhal pre chýbajúce "životopisy a lustračné osvedčenia".
Výkonná rada ODS schválila trojkoalíciu s KDU-ČSL a Stranou zelených minulý týždeň jednomyseľne. Topolánek vyhlásil, že ak kabinet nezíska v parlamente dôveru, vzdá sa funkcie predsedu strany. O dôveru chce pritom požiadať v Poslaneckej snemovni čo najskôr. "Nevyužijeme ani tridsať dní," povedal Topolánek, ktorý šance na získanie dôvery odhadol "minimálne na päťdesiat percent". Predpokladá sa, že by to mohlo byť na prvom zasadaní snemovne, 30. januára.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 17:26