StoryEditor

Pápež pobúril moslimov

18.09.2006, 00:00

Castel Gandolfo, Vatikán -- Vypaľovanie kostolov, protestné demonštrácie, výzvy na zrušenie oficiálnych návštev. Reakcia moslimov na prejav pápeža Benedikta XVI. z Regensburgu pripomínala protesty proti karikatúram proroka Mohameda. Pápež sa za výroky ospravedlnil. Umiernení moslimovia v tom vidia znak dobrej vôle, radikálom však ospravedlnenie nestačí.

Sporný citát
Benedikt XVI. sa cez víkend snažil zmierniť dosah svojich slov. Počas minulotýždňovej návštevy Bavorska dal islam do súvislosti s násilím. Aj keď išlo o citát byzantského cisára zo 14. storočia, moslimov na celom svete pobúril. Pápež v sobotu prostredníctvom vatikánskeho štátneho sekretára vyjadril poľutovanie nad tým, že moslimských veriacich pobúril. Pred včerajšou poludňajšou modlitbou povedal, že ho reakcie na tento prejav hlboko zarmútili. Citáty zo stredovekého textu nevyjadrujú jeho osobné myšlienky. Egyptské Moslimské bratstvo uznalo jeho slová ako "dostačujúce" ospravedlnenie, radikáli sa ale stále vyhrážajú odvetou.

Vyhrážky pápežovi
Parlament Pakistanu, druhej najľudnatejšej moslimskej krajiny sveta, vyzval Benedikta XVI., aby svoje poznámky o islame odvolal. Podobné požiadavky prišli do Vatikánu aj z Iránu. Najvyššia autorita sunnitských moslimov na svete, veľký muftí Al-Azhar Saíd Muhammad Tantáví vyhlásil, že Benedikt
XVI. prejavil neznalosť islamu. Maroko dočasne odvolalo z Vatikánu svojho veľvyslanca. Najradikálnejšie reagovali Palestínčania na Západnom brehu Jordánu a v Pásme Gazy podpálili niekoľko kostolov. Pápežove ospravedlnenie neprijal Irán. "Pápež by mal padnúť na kolená pred najvyššími moslimskými duchovnými a pokúsiť sa pochopiť islam," povedal vplyvný duchovný Ahmad Chátámí.
Somálsky duchovný Hasan Malín dokonca v sobotu vyzval moslimov na zabitie pápeža. Práve v tejto nestabilnej krajine včera zastrelili neznámi útočníci taliansku humanitárnu pracovníčku a jej bodyguarda. Tamojší islamisti tvrdia, že vražda súvisí s pápežovými výrokmi. Pápežov komentár odmietla aj egyptská koptská ortodoxná cirkev. Je podľa nej v rozpore s učením Krista.
Pápeža, svojho krajana, sa ale zastala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Pre denník Bild vyhlásila, že pápežovi kritici nepochopili účel jeho prejavu. Pápežove slová obmäkčili aj umiernenú Moslimskú radu Británie, ktorá vyhlásenie označila za krok správnym smerom. Postačuje aj najvyššiemu tureckému predstaviteľovi pre náboženské záležitosti Alimu Bardakogluovi. Pápež má koncom novembra Turecko navštíviť. Zdroje z Vatikánu oznámili, že sa návšteva napriek protestom uskutoční.

Čo povedal pápež
Počas prejavu na univerzite v Regensburgu Benedikt XVI. hovoril o náboženstve a násilí. "Kto chce viesť k viere v Boha, musí dobre hovoriť a správne argumentovať, a nie sa uchyľovať k násiliu a hrozbám," vyhlásil pápež. Pokračoval citátom byzantského cisára 14. storočia Paleologosom II.: "Ukážte mi, čo Mohamed priniesol nového a uvidíte, že sú to samé zlé, neľudské veci, ako príkaz šíriť jeho vieru mečom." Pápež ale trvá na tom, že moslimov nechcel uraziť.

01 - Modified: 2003-04-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: HOKEJ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 10:04